Dostupni linkovi

Izetbegović: Dodikove najave su neprovodive, tražićemo preispitivanje


Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, 3. jula , 2021. godine
Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, 3. jula , 2021. godine

Izjava Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), da neskriveno radi na projektu samostalne Republike Srpske (RS) u okviru dejtonske BiH, najdirektniji je udar na Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH, kazao je u srijedu, 13. oktobra, Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA).

Dodik je 12. oktobra kazao da se planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

„Očekujemo odluke OHR (Ureda visokog predstavnika), očekujemo odluke Ustavog suda, odnosno iniciraćemo Ustavni sud da se očituje u vezi sa time. Ovo je dosad najdirektniji udar na Dejtonski mirovni sporazum. Ne možete vi udariti na mirovni sporazum,“ kazao je Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izetbegović je kazao da Dodikove najave nisu provedive i da će retorika podjela otjerati mlade ljude iz BiH.

„Neće imati ko za deset, dvadeset godina da zaradi penziju starcima u Bosni i Hercegovini ako se ovako nastavi“, kazao je Izetbegović.

U više navrata Dodik je najavljivao otcjepljenje bosanskohercegovačkog entiteta RS od BiH, kao i povlačenja saglasnosti na sporazume kojim su formirane institucije na državnom nivou.

Nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo Zakon kojim se kažnjava negiranje genocida i drugih, ratnih zločina, predstavnici RS u državnim institucijama bojkotuju rad ovih tijela.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, ranije u srijedu donijela je ukaz prema kojem od 13. oktobra u RS neće važiti izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio Inzko.

Izetbegović je kazao da ovakvi potezi nisu provedivi.

„Sve će to biti oboreno ili odlukama OHR ili Ustavnog suda, samo bez potrebe ulazimo u situacije koje...dalje rastjeruju investitore, dalje rastjeruju mlade ljude, dalje prave problem svima nama u BiH. To su te tvrdoglave inat politike koje posmatramo i kojima svjedočimo trideset godina na Balkanu“, kazao je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG