Dostupni linkovi

Dodik: Neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH

Neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske (RS) u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine (BiH), kazao je u utorak, 12. oktobra, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, uoči sjednice predsjedništva njegove stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Banjaluci.

Dodik je naveo da se planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

„Sudbinsko pitanje za Republiku Srpsku je pitanje vraćanja nadležnosti. Odbacujemo da se zakonima mijenja Ustav“, kazao je Dodik.

O ovom programu će danas (12. oktobra) raspravljati predsjedništvo SNSD, a do kraja mjeseca se planira sjednica Glavnog odbora stranke koja bi trebalo da da se održi na Palama, dodao je Dodik.

„Mi ćemo proglasiti ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu na prostoru Republike Srpske. Odbacićemo njihove aktivnosti na prostoru Srpske, a to ćemo učiniti i sa SIPA-om“, kazao je Dodik.

Kazao je pri tome da je protiv svake vrste sukoba, ali da neće prezati od toga da brani ovaj bosanskohercegovački entitet ukoliko bude napadnut.

„Neće biti nikakvog sukoba, ali moraju da znaju da Republika Srpska ima potencijal da odbrani svoje institucije i svoj narod,“ kazao je Dodik.

U više navrata Dodik je najavljivao otcjepljenje bosanskohercegovačkog entiteta RS od BiH, kao i povlačenja saglasnosti na sporazume kojim su formirane institucije na državnom nivou.

„Ovo je zadnji trenutak da se vratimo kući. Da Republika Srpska vrati ono sto joj je oteto. Odbacujemo mogućnost da se zakonom mijenja Ustav. To nigdje na svijetu nema. U planu nije razbijanje BiH, ali jeste očuvanje Republike Srpske”, rekao je.

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) saopštilo je u utorak, 12. oktobra, da neće podržati nijednu političku inicijativu ili prijedlog „koji za Republiku Srpsku predstavljaju put u neizvjesnost i mogu da ugroze njen mir i stabilnost, te koje građane RS vode u izolaciju i u otvoreni konflikt“.

"Smatramo da prijedlozi Milorada Dodika i SNSD-a, koji najavljuju radikalne mjere, nemaju ničiju podršku i očigledno je da za cilj imaju stvaranje sukoba i političkog haosa u Republici Srpskoj i BiH", navodi se, između ostalog u saopštenju nakon sjednice Predsjedništva PDP-a.

Nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo Zakon kojim se kažnjava negiranje genocida i drugih, ratnih zločina, predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama bojkotuju rad ovih tijela.

„Ovo ništa nije anarhično i radikalno i da bi se situacija destabilizovala. Ako nema ranije dejtonske pozicije Republike Srpske onda nema razloga da postoji BiH,“ kazao je Dodik.

Dodik je novinarima 27. septembra rekao da je u toku popis svega "što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti".

On je istakao da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska Republike Srpske, što je, tvrdi, u skladu sa Ustavom BiH.

Ovo nije prvi put da Dodik daje ovakve ili slične izjave, 12. maja ove godine izjavio je da je "vrlo brzo moguće ponovo mobilizovati vojsku Republike Srpske".

XS
SM
MD
LG