Dostupni linkovi

Georgija glasa i određuje balans moći u Senatu SAD


Red za glasanje u saveznoj državi Georgiji
Red za glasanje u saveznoj državi Georgiji

U saveznoj američkoj državi Georgiji održavaju se izbori za dva senatorska mjesta koja će odrediti balans moći u novom sazivu Senata.

Dan pred ključni izbor aktuelni predsjednik Donald Trump kao i novoizabrani predsjednik Joe Biden vodili su kampanje kako bi pozvali glasače da podrže njihove kandidate.

Republikanski kandidati Kelly Loeffler i David Perdue pokušavaju ponovo osvojiti senatorske pozicije, dok su njihovi izazivači demokrate Jon Ossof i svećenik Raphael Warnock.

Ukoliko bude izabran Warnock će biti prvi Afroamerički senator iz Georgije, a Ossoff najmlađi senator. Perdue je bivši izvršni direktor koji je služio jedan mandat u Senatu, dok je Loeffler jedna od najbogatijih članica Kongresa. Imenovana je prošle godine nakon što je senator sa te pozicije otišao u penziju.

Ponovni izbor se održava u Georgiji jer nijedan od kandidata nije osvojio više od 50 posto glasova na novembarskim izborima.

Glasanje se održava danas 5. januara.

Da li demokrate imaju šansu?

Trenutno u Senatu republikanci imaju kontrolu sa 52 od 100 mjesta. Ukoliko oba demokratska kandidata osvoje mandate, balans moći između dvije stranke bit će podijeljen sa omjerom 50-50 čime će novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris biti omogućeno da odlučuje u pitanjima u kojima su senatori izjednačeni.

Ovo bi Bidenu omogućilo veću kontrolu i mogućnost da uspostavi buduće pakete pomoći tokom pandemije kao i da uspostavi borbu protiv klimatskih promjena. Demokrate već imaju kontrolu u Zastupničkom domu Kongresa. Nancy Pelosi iz Demokratske stranke je tijesnom većinom ponovo izabrana za predsjedavajuću Zastupničkog doma, na prvoj sjednici 117. saziva Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održanoj 4. januara.

Ukoliko demokratski kandidati osvoje senatorska mjesta to će značiti da će Senat biti pod kontrolom demokrata prvi put od izbora 2008. godine kada je pobijedio Barack Obama. Ukoliko pobjede republikanci, onda će nade demokrata biti u rukama lidera republikanske većine Mitcha McConnella, koji je Bidenu čestitao pobjedu tek 15. decembra nakon potvrđenih elektorskih glasova.

Biden je ranije rekao da mu je potrebna većina u Senatu kako bi usvojili njegov zakonodavni plan, te je rekao glasačima da će cijeli svijet posmatrati da li će birači odabrati novi smjer.

“Georgija, cijela nacija gleda u vas. Moć je bukvalno u vašim rukama”, rekao je Biden tokom svog skupa u Georgiji.

Trump je također na jednom od skupova rekao glasačima da su ovi ponovni izbori “posljednja šansa da spase Ameriku koju vole”. On je također rekao da će demokratski kandidati gurnuti zemlju previše u lijevom pravcu. “Ova mjesta u Senatu su zaista zadnja linija odbrane”, rekao je Trump.

Republikanska senatorica Kelly Loeffler na pozornici sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dan pred glasanje
Republikanska senatorica Kelly Loeffler na pozornici sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom dan pred glasanje

Aktuelni republikanski predsjednik Donald Trump još uvijek nije priznao poraz, uprkos što su sredinom decembra prošle godine elektori potvrdili rezultate, te je proveo dio svoje jučerašnje kampanje u Georgiji sugerirajući da će pokušati da zadrži vlast.

“Oni neće uzeti ovu Bijelu kuću. Pakleno ćemo se boriti”, rekao je Trump dok su okupljeni uzvikivali “Borba za Trumpa”.

Kako navodi Associated Press, potencijalni demokratski uspjeh u Georgiji vjerovatno će zavisiti od velikog odaziva mladih glasača, Afroamerikanaca, žena i fakultetski obrazovanoh glasača, odnosno svih skupina koje su pomogle Bidenu da postane prvi demokratski kandidat od 1992. godine koji je pobijedio u ovoj državi.

Republikanci sa druge strane fokusirani su na vlastitu bazu glasača većinom sastavljene od bijelih muškaraca i glasača koji se nalaze van glavnog grada Atlante.

Više od tri miliona stanovnika ove savezne države već je glasalo.

Potvrđivanje izbora i protesti u Washingtonu

Inače, Trumpove pristalice planiraju se okupiti u Washingtonu 5. i 6. januara u znak podrške Trumpovim neutemeljenim tvrdnjama o široko rasprostranjenoj prevari na izborima održanim 3. novembra 2020. Sutra se također u Kongresu očekuje konačno potvrđivanje izbornih rezultata.

Kongres ima ustavni mandat da potvrdi rezultate izbornog koledža, ali najmanje 12 republikanskih senatora i oko 140 članova Zastupničkog doma obavezalo se da će glasati protiv potvrđivanja, pozivajući se na Trumpove navode o izbornim prevarama.

Na izborima održanim 3. novembra Biden je pobijedio Trumpa sa 306 osvojenih elektorskih glasova, dok je Trump dobio 232. Kako navodi BBC, Biden je osvojio najmanje sedam miliona glasova više od Trumpa.

Kako navodi Reuters tokom kampanje u Georgiji Trump je također pokušao da izvrši pritisak na aktuelnog potpredsjednika Mikea Pencea koji sutra u Kongresu treba da primi zvanične rezultate izbora.

“Nadam se da će Mike Pence biti tu za nas. Ako ne bude, neće mi se više sviđati toliko”, rekao je Trump.

16 elektorskih glasova u centru izbora

Georgija, savezna država na jugu Sjedinjenih Država nalazi se u fokusu izbora. Iako prilično republikanska država, u novembru su, po prvi put u posljednje tri decenije podržali demokratskog kandidata. To je dalo nadu i demokratskim kandidatima za Senat da bi i oni mogli biti izabrani, iako ih još uvijek čeka teška borba u konzervativnoj državi.

No, 16 elektorskih glasova koliko stiže iz ove države uprkos višestrukom prebrojavanju i dalje su predmet rasprave.

U snimljenom telefonskom razgovoru u subotu aktuelni predsjednik tražio je od državnog sekretara i izbornog čelnika ove zemlje Brada Raffenspergera da kako je rekao “pronađe” dovoljno glasova kako bi obrnuo njegov poraz na izborima. Biden, koji je pobijedio u Georgiji sa 12.000 glasova razlike nije spomenuo ovaj razgovor tokom svoje kampanje u Georgiji.

"Ja samo hoću da se nađe 11.780 glasova, jer mi smo pobijedili u toj državi", rekao je Trump tokom razgovora.

U intervjuu za američku ABC televiziju, Raffensberger je rekao da Bijela kuća insistirala, suprotno njegovoj prosudbi, da prihvati Trumpov poziv.

“Ja nisam odvjetnik, sve što znam jeste da ćemo pratiti zakon i pratiti proces. Istina je važna i protiv ovih glasina se borimo posljednja dva mjeseca”, rekao je on.

Raffensberger je u razgovoru sa Trumpom u subotu rekao da su rezultati pokazali da je Biden zakoniti pobjednik.

Birališta u Georgiji otvaraju se uskoro. Ostanite uz nas dok pratimo usku utrku za Senat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG