Dostupni linkovi

Gradonačelnica Washingtona pozvala Nacionalnu gardu pred Trumpove proteste


Muriel Bowser, gradonačelnica Washingtona
Muriel Bowser, gradonačelnica Washingtona

Gradonačelnica Washingtona, Muriel Bowser mobilizirala je Nacionalnu gardu uoči planiranih protesta pristalica predsjednika Donalda Trumpa zbog očekivanog glasanja u Kongresu kojim se potvrđuje pobjeda novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Trumpove pristalice planiraju se okupiti u glavnom gradu SAD-a 5. i 6. januara u znak podrške Trumpovim neutemeljenim tvrdnjama o široko rasprostranjenoj prevari na izborima održanim 3. novembra 2020., javila je agencija Reuters.

Više od 300 pripadnika Nacionalne garde bit će na raspolaganju za kontrolu gomile i pomoć vatrogasno-spasilačkim službama, navodi se u saopštenju Nacionalne garde distrikta Washington. Vršilac dužnosti šefa policije Robert Contee rekao je da su preduzete mjere predostrožnosti jer "postoje pojedinci koji namjeravaju unijeti vatreno oružje u naš grad".

Zakazani protesti se poklapaju sa glasanjem u Kongresu 6. januara za koje se očekuje da potvrdi rezultate Izbornog koledža sa izbora 3. novembra.

Trump nastavlja osporavati ishod izbora unatoč tome što su dužnosnici saveznih državnih izbora obje političke stranke, guverneri i američko Ministarstvo pravosuđa zaključili da nije bilo prevara sa glasovima.

Kongres ima ustavni mandat da potvrdi rezultate Izbornog koledža na uobičajeni način. Ali najmanje 12 republikanskih senatora i oko 140 članova republičkog Zastupničkog doma obavezalo se da će glasati protiv certifikacije, pozivajući se na Trumpove navode o izbornim prevarama.

XS
SM
MD
LG