Dostupni linkovi

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell česititao Bidenu na pobjedi


Lider republikanaca u Senatu, Mitch McConnell, mart 2020.
Lider republikanaca u Senatu, Mitch McConnell, mart 2020.

Lider republikanske većine u američkom Senatu, senator Mitch McConnell rekao je u utorak, da nakon sastanka elektora održanog dan ranije, “od ovog jutra, naša država zvanično ima novoizabranog predsjednika i potpredsjednika.”

“Elektorski koledž je rekao svoje”, rekao je McConnell u Senatu, “danas želim čestitati novoizabranom predsjedniku Joe Bidenu”, rekao je McConnell, prenosi američki CNN.

Kako navodi Reuters, u svom desetominutnom govoru pred Senatom, McConnell je većinu vremena proveo hvaleći Trumpov mandat u Bijeloj kući.

On je također rekao da se nadao “drugačijem rezultatu izbora održanih 3. novembra, no također je iskoristio svoj govor da posebno čestita i novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris.

“Svi Amerikanci mogu biti ponosni na našu naciju jer je žena izabrana na mjesto potpredsjednika po prvi put”, rekao je McConnell.

Još od izbora McConnell je ignorisao pritisak da prizna Bidenovu pobjedu, govoreći da Trump ima svako pravo da se pravnim putem bori za izborni rezultat.

Njegovi komentari su značajni obzirom da veliki dio republikanaca u Senatu i dalje ne žele priznati Bidenovu pobjedu uprkos tome što je elektorski koledž u ponedeljak navečer potvrdio njegovu pobjedu.

Grupa republikanskih članova Predstavničkog doma predvođena Mo Bruksom (Brooks) najavila je da će na sastanku oba doma Kongresa 6. januara - na kome će zvanično biti prebrojani i potvrđeni glasovi elektorskog koledža - pokušati da dovede u pitanje rezultate izbora u Arizonu, Pensilvaniji, Nevadi, Džordžiji i Viskonsinu, tvrdeći bez dokaza da su bili neregularni.

Međutim, zvaničnici ovih država, uključujući i republikance u Arizoni i Džordžiji, potvrdili su Bidenovu pobjedu.

Biden je pobjedu osigurao nakon što je 55 elektora iz Kalifornije glasalo za njega, čime je osigurao 302 glasa. Poslednji su stigli rezultati sa Havaja, čime je Biden dobio 306 elektora.

Za izbor predsjednika potrebno je 270 glasa od 538. Odlazeći predsjednik Donald Trump je osvojio 232 elektorska glasa.

XS
SM
MD
LG