Dostupni linkovi

Predstavnici opozicije potpisali 'Sporazum za odgovornu Srbiju' pred izbore


Predstavnici osam opozicionih stranaka, pokreta i sindikata na potpisivanju “Sporazuma za odgovornu Srbiju”, u Beogradu, 17. februara.
Predstavnici osam opozicionih stranaka, pokreta i sindikata na potpisivanju “Sporazuma za odgovornu Srbiju”, u Beogradu, 17. februara.

Predstavnici osam opozicionih stranaka, pokreta i sindikata potpisali su "Sporazum za odgovornu Srbiju", kojim su se obavezali da neće biti međusobnog napadanja u predizbornoj kampanji, ali i da će sarađivati u kontroli izbora.

Sporazum su potpisali predstavnici Socijaldemokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Nove stranke, Demokratske Stranke, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Otvorena građanska platforma Akcija, Stranka slobode pravde i Građanski demokratski forum.

Sporazum takođe predviđa da niko od potpisnika neće posle izbora praviti koalicije sa predstavnicima aktuelne vlasti, da će omogućiti nezavisan rad pravosuđa i medija, zalagati se za pridruživanje Evropskoj uniji, kao i da će zaustaviti projekte koji štete životnoj sredini.

Takođe, sporazumom je predviđeno da će u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora potpisnici podržati kandidata opozicije, dok će u slučaju pobede, podržati kandidata za premijera i gradonačelnika Beograda sa liste koja ostvari najbolji rezultat.

Lokalni i parlamentarni izboru u Srbiji raspisani su 15. februara za nedelju, 3. april, a kako je ranije najavio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, početkom marta, za isti datum, očekuje se i raspisivanje redovnih predsedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG