Dostupni linkovi

Vučić će 'zamoliti' Vladu da otvori birački spisak opoziciji


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "zamoliti" Vladu Srbije da svim predstavnicima opozicionih partija obezbede uvid u birački spisak.

Vučić je novinarima u Inđiji rekao da će moliti da se uvid u birački spisak obezbedi "ne strancima, već našim političkim protivnicima".

"Ja sam spreman da utičem i da zamolim ljude iz Vlade da u skladu sa Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ne kršeći druge zakone, svim predstavnicima obezbede dostupnost biračkom spisku kako god hoće", rekao je Vučić.

On je dodao da je to važno kao ispunjavanje preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Moramo da dobijemo puno poverenje u izborni proces", rekao je Vučić.

Vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji, održani 17. decembra 2023. godine. Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je pobedu, ali je deo opozicije optužio režim za prekrajanje izborne volje.

Međunarodne i domaće posmatračke misije ukazale su na velike nepravilnosti tokom izbornog dana ali i u nedeljama koje su prethodile 17. decembru.

OEBS-ova Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u izveštaju navela da na izborima uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Vučića.

Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Posmatračka misija CRTA iz Beograda ocenila je nakon decembarskih izbora da su državljani Srbije koji žive u susednim zemljama na izborni dan organizovano dovoženi u glavni grad kako bi glasali na lokalnim izborima u glavnom gradu. CRTA je navela da su te migracije glasača uticale na ishod rezultata u Beogradu.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, uz ocenu da su decembarski izbori bili među najčistijima.

Evropski parlament je 8. februara izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom decembarskih izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

Put bh. birača ka Beogradu: Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Ponavljanje lokalnih izbora u glavnom gradu Srbije najavljeno je za 2. jun, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

U međuvremenu, u javnosti su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ljude iz Male Krsne u centralnoj Srbiji Srpska napredna stranka organizovano dovozi u Beograd kako bi u policijskoj stanici dobili prebivalište u glavnom gradu i mogli da glasaju na ponovljenim izborima u glavnom gradu.

Opoziciona Stranka slobode i pravde, koja je deo "Srbije protiv nasilja", objavila je 17. marta audio snimke na kojima se navodno čuje svedočenje osobe koja je u organizaciji Srpske napredne stranke iz Opštine Kovin u Vojvodini prijavila boravište u Beogradu kako bi glasala na beogradskim izborima.

SSP je izneo tvrdnje da SNS zloupotrebljava sistem socijalne pomoći kako bi ucenila najugroženije pripadnike društva da pristanu na izborne migracije i glasaju na lokalnim izborima u mestima u kojima inače ne žive.

Vlast je negirala ove navode. Vučić je 18. marta izjavio da je "ustanovljeno da je samo jedan čovek iz Male Krsne prešao za Beograd".

XS
SM
MD
LG