Dostupni linkovi

Ima li opozicija šanse protiv Orbana?


Desničarski mađarski premijer Viktor Orban pokušava da osvoji treći mandat na nedjeljnim izborima.
Desničarski mađarski premijer Viktor Orban pokušava da osvoji treći mandat na nedjeljnim izborima.

Mađarski desničarski premijer Viktor Orban traži treći uzastopni mandat na parlamentarnim izborima u nedjelju, nakon što je prethodna dva puta, 2010. i 2014. godine, ostvario ubjedljive pobjede.

Većina istraživanja javnog mnijenja pokazuje da Orbanov Fides može doseći cilj i osvojiti prostu većinu, budući da njegova stranka ima stabilnu prednost u svim anketama.

Ali, postoji mala i neočekivana šansa da bi rascjepkana opozicija mogla gurnuti Fides u manjinu i formirati neočekivano izbalansirani odnos snaga u parlamentu u kojem niko ne bi imao većinu.

Orban je predsjednik vlade sa najdužim stažom u Evropskoj uniji (EU), nakon njemačke kancelarke Angele Merkel.

On je predvodio opoziciju istočnog bloka EU protiv kvota za migrante, koji su snažno gurali Merkel i Brisel, a koji je podrazumijevao raspodjelu izbjeglica i migranta širom EU. Orban je takođe vodeći protivnik pokušajima produbljivanja integracija evropskog bloka.

Njegova stranka Fides i njihov hrišćansko-demokratski saveznik KDNP osvojili su više od dvije trećine mjesta u mađarskom parlamentu na prethodnim izborima, oba puta.

Žene u tradicionalnim mađarskim nošnjama na glasanju 2014. godine
Žene u tradicionalnim mađarskim nošnjama na glasanju 2014. godine

Kako izborni sistem funkcioniše?

Mađarski glasači će izabrati 199 članova parlamenta u jednom krugu. Ukupno 106 poslaničkih mjesta može biti osvojeno takozvanim većinskim izbornim sistemom, odnosno direktnim izborom u određenoj izbornoj jedinici, a ostatak od 93 mjesta u parlamentu dijeli se između stranaka i etničkih lista. Kandidati koji direktno pobijede, osvajaju i dodatne glasove koji se dodaju njihovim strankama.

Izlaznost i drugi faktori na koje treba obratiti pažnju

  • Istraživači javnog mnijenja kažu da ukoliko izlaznost bude iznad 70 posto to može signalizirati efikasnu mobilizaciju opozicije, koja može uzrokovati da Fides izgubi većinu. Rekordna izlaznost do sada zabilježena je 72 posto, na izborima 2002.
  • Visoka izlaznost može takođe gurnuti neke manje opozicione stranke da pređu prag od pet posto podrške glasača za ulazak u parlament. Zelena liberalna politika može biti drugačija (LMP) i socijalno-liberalna Demokratska koalicija kruže upravo oko tog praga u istraživanjima javnog mnijenja.
  • Opozicioni kandidati treba da osvoje između 40 i 45 okruga da bi onemogućili Fides da osvoji većinu, kaže Tibor Zavecz, istraživač Zavecz Researcha.
  • Janos Kovacs, glavni analitičar za monitoring centar Iranytu, blizak glavnoj opozicionoj grupaciji Jobik, takođe kaže da je kritičan prag osvajanje 43-45 okruga. "Mnogo će zavisiti i od stranačkih lista", dodaje. "Procijenjeni mandati su teži nego ikad od 1990."
  • Prema istraživanjima javnog mnijenja, Jobik će vjerovatno biti drugi po snazi. Jobik je isključio mogućnost koalicije i sa Fidesom i sa lijevim strankama establišmenta.
Ukupan broj mjesta u parlamentu reduciran je sa 386 na 199 još 2011.
Ukupan broj mjesta u parlamentu reduciran je sa 386 na 199 još 2011.

Kako je Fides podesio izborni zakon u svoju korist

Fides je prilagođavao izborna pravila od 2010. godine, povećavajući izborne šanse vladajuće stranke protiv fragmentirane lijeve opozicije i desničarskog Jobika.

  • Ukupan broj mjesta u parlamentu reduciran je sa 386 na 199 još 2011. Omjer direktnog izbora povećan je za 60 posto, sa prethodno manje od 50 posto. Granice okruga su precrtavane i kritičari kažu da je prekrajanje izbornih jedinica bilo značajno.
  • Drugi izborni krug je eliminisan, čime je strankama onemogućno postizanje dogovora između dva kruga, što je doprinijelo osipanju aktuelne opozicije.
  • Sistem kompenzacije glasova takođe je promijenjen u korist kandidata koji pobjeđuju. U lokalnim distriktima, svaki glas koji nije upotrijebljen za pobjedu u direktnom glasanju, dodaje se nacionalnim listama, uključujući i za pobjednike.
  • Vlada Fidesa omogućila je davanje glasa svim etničkim Mađarima. Oni mogu glasati za stranačke liste poštom. Prema podacima Nacionalne izborne baze, 378.000 takvih novih građana je registrovano za glasanje 2018. Velika većina njih podržava Fides.
  • Glasanje poštom, pak, protivzakonito je za stotine hiljada običnih mađarskih građana koji rade van zemlje i koji nijesu pristalice Fidesa. Oni mogu samo da glasaju direktno u mađarskim ambasadama ili konzulatima, čime je limitirana njihova mogućnost učešća na izborima.
  • Nacionalna izborna kancelarija nalaže da stranke moraju popuniti svoje kandidate u najmanje 27 lokalnih distrikta da bi odražavali nacionalnu listu i dobili državnu pomoć za njihove kampanje, čime se ograničava opcija strankama da sarađuju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG