Dostupni linkovi

Orbanov Fides vodi na izborima u Mađarskoj 


Viktor Orban na biračkom mestu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Viktor Orban na biračkom mestu

Stranka Fides aktuelnog premijera Viktora Orbana ubedljivo vodi na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, pokazuju prvi preliminarni rezultati. glasanja.

Na osnovu prebrojanih 69 odsto glasova, Fides je osvojio gotovo polovinu glasova - 49,51 odsto.

Na drugom mestu je desničarska stranka Jobik koja je osvojila oko 20 odsto, a za njima sledi koalicija socijalista i partije Dijalog za Mađarsku sa skoro 12 odsto glasova, prenose agencije.

Inače, veliki broj birača glasao je u na parlamentarnim izborima, a dva sata pre zatvaranja biračkih mesta izlaznost je iznosila 63,2 odsto, saopštila je izborna komisija.

Iako je zatvaranje biračkih mesta bilo predviđeno za 19.00, neka su ostala otvorena pošto birači čekaju u dugim redovima da glasaju, prenosi Asošijeted pres.

Dugi redovi birača uglavnom su formirani zbog velikog broja studenata i radnika koji su podneli zahteve da ne glasaju u svojim mestima.

Izlaznost do 17.00 veća je od ukupne izlaznosti na prethodnim izborima 2014. godine, koja je tada bila 61,7 odsto.

Analitičari navode da visoka izlaznost ukazuje ili na ubedljivu pobedu nacionalističke stranke Fides premijera Viktora Orbana ili na snažnu podršku rascepkanoj opoziciji. U slučaju pobede, Orban bi započeo četvrti premijerski mandat, a treći uzastopni.

Partija Fides već nekoliko meseci vodi po anketama za ove izbore i očekuje se da će Orban osvojiti treći uzastopni mandat, a najveća neizvesnost na ovim izborima biće oko toga koliko će većinu osvojiti ova partija.

Vodeće političke partije u Mađarskoj održale su u petak završne skupove pred parlamentarne izbore i oštro kritikovale rivale dva dana pre izlaska građana na birališta.

U Sekešfehervaru, gde su mađarski kraljevi vekovima krunisani, premijer Viktor Orban je ponovo upozorio na navodne opasnosti od masovnog priliva migranata.

Na odvojenim skupovima, mađarske leve partije su opisale Orbana kao "gangstera prevaranta" i kritikovale njegove autoritarne sklonosti i navodno široko rasprostranjenu korupciju u njegovoj vladi.

Skupove su održale i druge stranke koje će najverovatnije ući u parlament - krajnje desna stranka Jobik koju vodi Gabor Vona, zelena stranka Politika može da bude drugačija, kao i Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Đurčanja.

Mađarski premijer je poslednjih meseci pojačao svoju nacionalističku retoriku i pokrenuo kampanju protiv Džordža Soroša, američkog milijardera mađarskog porekla kojeg optužuje da promoviše masovnu imigraciju u Evropi jer finansira nevladine organizacije.

Orban je rekao da je Zapadna Evropa pod invazijom migranata i da će rođeni Evropljani uskoro postati manjina. On je ocenio i da je hrišćanstvo "poslednja nada" Evrope i da su političari u Briselu, Berlinu i Parizu koji se zalažu za prihvatanje migranata otvorili put ka "padu hrišćanske kulture i napredovanju islama".

XS
SM
MD
LG