Dostupni linkovi

Predizborna trka na društvenim mrežama


Većina kandidata ima svoje Facebook stranice, dok su na Twiteru rijetko aktivni (ilustrativna fotografija)

Društvene mreže koriste se više nego ikada u svrhu predizbornog marketinga pred predstojeće opšte izbore u Bosni i Hercegovini, zakazane za 7. oktobar. Predizborna kampanja zapravo počela je najprije na internetu i to mnogo prije nego li je ozvaničen njen start.

Kandidati za sve nivoe vlasti najviše koriste Facebook, a najaktivniji su, prema nekim podacima, kandidati za članove Predsjedništva BiH.

Predizborna kampanja, pred predstojeće opšte izbore u Bosni i Hercegovini uveliko se već mjesecima vodi na društvenim mrežama. Koriste ih i političke partije i pojedinačni kandidati. Neki to rade bolje i kreativnije, a neki lošije, no svi podaci govore da je za sada ta komunikacija uglavnom jednosmjerna i da društvene mreže rijetko služe kako bi se komuniciralo sa potencijalnim glasačima.

Opći izbori u BiH: Nada za bolje sutra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Darko Brkan iz Udruženja „Zašto ne“, kaže da je više nivoa o kojima se može govoriti kada je riječ o načinima na koje političari koriste društvene mreže.

„Ima ovaj prezentacioni nivo koji je generalno nešto što uglavnom rade korektno u zavisnosti od toga koliko je dobro osmišljena kampanja, koliko su dobro osmišljeni slogani i poruke, ali to je već drugi dio priče. U smislu komunikacije sa građanima i članstvom to u velikom broju slučajeva nije zastupljeno, uglavnom je riječ o jednosmjernoj komunikaciji bez nekog slušanja bila javnosti“, kaže Brkan.

Posebnu opasnost predstavlja činjenica da se društvene mreže i uopšteno internet koriste i kako bi se diskreditovali drugi kandidati objašnjava Brkan.

„Da se šire dezinformacije, to je nešto što je zaživjelo više nego ikada ranije. Mogu reći da se dobar dio onih koji to rade čak i dobro snalazi, budući da je na neki način to i najlakše plasirati“, dodaje on.

Prema pisanju Balkanske istraživačke mreže veliki broj vodećih političara u BiH pokušava da mobiliše svoje pristalice putem Facebook-a ili Twitter – a. U tekstu koji su objavili navode da način na koji se vodi predizborna kampanja na društvenim mrežama pokazuje da u poređenju sa političarima iz nekih drugih razvijenih zemalja, kandidati za opšte izbore u BiH nisu previše zainteresovani za duštvene mreže.

Autor teksta Mladen Lakić kaže da se o profilima kandidata obično brine neko drugi, a ne oni sami. Dodaje da je uglavnom riječ o stranačkim, a ne ličnim profilima kandidata.

„Uglavnom su fokusirani na Facebook i tu pričamo prvenstveno o stranicama na ovoj mreži, a ne o njihovim ličnim profilima gdje bi birači mogli potencijalno saznati nešto zanimljivo o njima. Uglavnom su to protokolarne objave o njihovim svakodnevnim aktivnostima, koje su ili vezane za njihov trenutni mandat, ili su fokusirane na ono što planiraju ukoliko osvoje novi madat. S druge strane, što je jako zanimljivo, upadljivo mali broj njih je prisutan na Twitteru“, kaže on.

Kada je riječ o kandidatima bilo za državni ili entitetske parlamente, postoji ozbiljan broj njih, kaže Lakić, koji imaju lične profile kojima sami upravljaju.

„Tu ima dobrih primjera koliko vremena, truda i energije posvete da se predstave na društvenim mrežama. Mislim da od toga ne bi trebali bježati ni kandidati za neke veće pozicije. Primjetio sam da su kandidati za članove Predsjedništva jako prisutni na društvenim mrežama“, dodaje Lakić.

Tim portala raskrinkavanje.ba analizirao je Facebook stranice parlamentarnih stranaka u BiH i kandidata za Predsjedništvo BiH. Ono što su zaključili jeste da je većina stranaka i kandidata mjesecima prije početka oficijelne kampanje krenula kampanju na društvenim mrežama.

„Tako smo na primjer primjetili da je na oficijelnoj Facebook stranci Srpske demokratske stranke bilo aktivno 17 plaćenih oglasa, jedan dan prije zvaničnog početka kampanje. Istog dana Hrvatska demokratska zajednica i Stranka demokratske akcije imale su po devet plaćenih oglasa. Demokratski narodni savez i Narodni demokratski pokret imali po tri plaćene objave“, objašnjava Emir Zulejhić iz raskrinkavanje.ba.

Dodaje da je zanimljivo da neke političke partije nemaju zvanične FB stranice i nemaju plaćenih oglasa.

„Kada govorimo o kandidatima za članove Predsjedništva BiH tu je ubjedljivo najagresivniju kampanju vodio i dalje je vodi Jerko Ivanković Lijanović, on je imao čak 11 sponzorisanih objava dan prije početka kampanje. Boriša Falatar je na drugom mjestu po broju sponzorisanih oglasa, on je dan pred početak kampanje imao četiri plaćena oglasa“, kaže Zulejhić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG