Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predizborna kampanja u BiH i zvanično počela


Opći izbori u BiH: Nada za bolje sutra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Predizborna kampanja u Bosni i Hecegovini, za opšte izbore zakazane za 7. oktobar počela je zvanično danas. Na Centralnom biračkom spisku je oko 3,3 miliona građana sa pravom glasa, a na izborima će biti izabrano 518 nosilaca mandata. Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona maraka.

Većina političkih partija iako je to zakonom zabranjeno kampanju je počela mjesecima ranije, jedni na društvenim mrežama, a drugi koristeći već funkcije na koje su ranije imenovani.

Centralna izborna komisija BiH, između ostalog, najčešće ne može dokazati odgovornost za preuranjeno oglašavanje na društvenim mrežama jer se ne može utvrditi porijeklo uplate ili osoba koja je odgovorna za postavljanje sadržaja.

Društvene mreže u Bosni i Hercegovini preplavljene su predizbornim porukama već mjesecima. Kratak pogled na profile nekih od kandidata na predstojećim opštim izborima u Bosni i Hercegovini jasno pokazuje da se izborna bitka na internetu vodi već mnogo prije od zvaničnog starta kampanje.

I ne samo na internetu, kadidati su već organizovali desetine tribina, širom zemlje. Koriste se i javne funkcije kako bi se stalo pred kamere i poslala predizborna poruka. Činjenica je da predizborne kampanje u BiH nikada ne prestaju, kaže Tijana Cvjetičanin iz Udruženja Zašto ne, koje kroz platformu Istinomjer već godinama radi analizu predizbornih obećanja bosanskohercegovačkih političara.

"Partije su zapravo stalno ili u izbornoj ili predizbornoj godini. To se reflektuje na njihove javne istupe, komunikaciju sa javnošću sa biračima i tako dalje. Naravno da se to intezivira u izbornoj godini, to smo imali prilike i sada da vidimo. Vi stalno imate neke skupove koji se ne predstavljaju zvanično kao predizborni ali oni to de fakto jesu. Imate otvaranje ovoga ili onoga sve što može svečano da se otvori to se otvori", objašnjava Cvjetičanin.

Između dva izborna ciklusa predizborna kampanja ne prestaje, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak.

On dodaje da je proizvodnja straha ključna odrednica sve četiri godine života u BiH između izbora.

"To je zaista tužno, ali nažalost govori o deficitu političke kulture u BiH, o mogućnosti da se snažno manipuliše narodom. I nažalost u ovom momentu opća, globalna situacija, regionalna situacija i domaća situacija ponovo ide na ruku najgorim među nama, nacionalističkim strankama", kaže on.

Do zvaničnog početka izborne kampanje, političkim subjektima zabranjeno je plaćeno političko oglašavanje. Sve aktivnosti za koje nije potrebno izdvajati novac mogu se provoditi. Uloga medija u predizbornom procesu od izuzetnog je značaja.

"Do sada smo naučili da mediji uglavnom služe u svrhu političke manipulacije i služe interesima koji nisu javni interesi, već interesi partikularnih političkih opcija. To praktično znači da građani nakon praćenja izborne kampanje ne samo da nisu dovoljno kvalitetno informisani da naprave taj informisan izbor, već naprotiv zbunjeni su", navodi profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo.

Preuranjena izborna kampanja, prije one zvanične, zakonom predviđene, dešava se u svim izbornim ciklusima u BiH. No sankcije izostaju. A sve ono što se čuje tokom političkog reklamiranja i prije i tokom zvaničnog početka kampanje već je viđeno, i najčešće nema mnogo veze sa programima političkih partija podsjeća Tijana Cvjetičanin.

"Nemaju fokus na programima, imaju fokus na standardnoj ovoj zapaljivoj retorici kojom se podiže netrpeljivost, strah, briga kod ljudi. Nažalost to je i dalje u glavama političkih figura strategija kojom će najčešće ići", dodaje ona.

Predizborni plakati u Sarajevu
Predizborni plakati u Sarajevu

U predizbornim porukama već sada je vidljivo nedostaje sve ono što se tiče života građana Bosne i Hercegovine.

"Ono što bih ja volio da negdje potenciram da možda ponudim nešto novo, tiče se upravo te jedne, rekao bih, stravične ideje nacionalističkih stranaka, da oni u kampanji moraju biti još gori nego što su inače da bi dobili glasove. Želim na neki način da pozovem građane da vide kako je to odvratno. Dakle, oni impliciraju da su građani ustvari najgori i da daju glasove onim strankama koje produciraju nešto najgore. Na taj način šalju poruku da najbolje ideje građani ne prihvataju", zaključuje profesor Nerzuk Ćurak.

Ovogodišnji opšti izbori u BiH zakazani su za 7. oktobar, a biraju se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Zastupnički Parlament BiH i to 42 poslanika, Zastupnički dom Federalnog parlamenta, njih 98, te Narodnu skupštinu RS-a 83. Pored toga, građani će izabrati i predsjednika i dva potpredsjednika RS-a, te poslanike u 10 kantonalnih skupština.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG