Dostupni linkovi

Izborna tišina pred izbore za predsjednika Crne Gore


Izborna tišina, uoči izbora za predsjednika Crne Gore, koji će biti održani 19. marta, počela je u petak u ponoć, a trajaće do zatvaranja birališta, u nedjelju u 20 sati.

U tom periodu zabranjena je izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mjestima i objavljivanje procjene izbornih rezultata. Takođe, zabranjeno je repriziranje sadržaja u kojima su se kandidati predstavljali, a naročito debate i intervjui.

Na predsjedničkim izborima, četvrtim od obnove nezavisnosti Crne Gore i sedmim od uvođenja višepartijskog sistema, učestvovaće sedam kandidata.

To će biti i prvo odmjeravanje snaga na državnom nivou nakon izbora održanih avgusta 2020. kada su partije predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića smijenjene nakon tri decenije. Vlast su preuzeli prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

U tom periodu smijenjene su dvije vlade a treća nije izabrana, što je Crnu Goru uvelo u institucionalnu krizu.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima ima 542.154 građana.

Najviše birača je u Podgorici 143.608, a najmanje u Šavniku 1.777 na sjeveru Crne Gore.

Regularnost izbora pratiće posmatračke misije ODIHR-a, evropski poslanici i Savjet Evrope, kao i nevladine organizacije Centar za monitoring i Centar za demokratsku tranziciju

Prvi na listi je aktuelni šef države i DPS-a Milo Đukanović, kao proevropski kandidat koji je tri decenije proveo na vlasti.

Slijedi Jakov Milatović, čiji je vanparlamentarni Pokret Evropa sad, osnovan uoči lokalnih izbora u Podgorici oktobra 2022. a na kojima je bio kandidat za gradonačelnika. Na tim izborima svaki peti stanovnik Podgorice glasao je za njega.

Treći na listiću biće Andrija Mandić, kandidat prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, najbrojnijeg saveza parlamentarne većine. Iako to u kampanji ne naglašava, godinama se zalaže za izlazak države iz NATO-a, povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i ukidanje sankcija Rusiji.

Sledeći je influenser Jovan Radulović, koji je kampanju vodio preko društvenih mreža sa porukom da će se kao predsjednik zalagati za budžetsku jedinicu koja će biti namijenjena oboljelim građanima.

Kandidat Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore, koja u parlamentu ima jednog poslanika i zalaže se za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i ukidanje sankcija Rusiji, peti je na listiću.

Slijedi Aleksa Bečić, čije su Demokrate glasale za usvajanje rezolucije kojom je Crna Gora osudila rusku agresiju na Ukrajinu ali i inicirale da se u Kolašinu, na sjeveru Crne Gore, podigne spomenik mitropolitu Amfilohiju.

Poslednja na glasačkom listiću je Draginja Vuksanović Stanković, kandidatkinja opozicione Socijaldemokratske stranke, ideološki bliska Đukanovićevom DPS-u. Na predsjedničkim izborima 2018. kada je osvojila oko 8,5 odsto glasova. Tokom kampanje zalagala se za jačanje veza sa Evropskom unijom i NATO-om.

Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije natpolovičnu podršku održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila.

U drugom izbornom krugu učestovaće dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Za crnogorskog predsjednika, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača. Predsjednik se bira na pet godina.

Predsjednici Crne Gore do sada su bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović.

XS
SM
MD
LG