Dostupni linkovi

Prebrojavanje glasova u Sarajevu, 3. oktobra 2022.
Prebrojavanje glasova u Sarajevu, 3. oktobra 2022.

Bećirović i Cvijanović u Predsjedništvu BiH, Komšić ispred Krišto

Prvi rezultati općih izbora u BiH pokazali nastavak dominacije nacionalnih političkih partija. U Predsjedništvo BiH ušao socijaldemokrata.

  • Na općim izborima u BiH 2. oktobra 2022. glasalo 1,6 miliona glasača ili 50 posto.
  • Na osnovu 90,51 posto obrađenih biračkih mjesta, u Predsjedništvo BiH ulaze Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu" i Željka Cvijanović iz SNSD-a. Za sada prema ovim rezultatima za Predsjedništvo BiH više glasova ima kandidat Demokratske fronte Željko Komšić ispred kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjane Krišto.
  • Na osnovu 83,39 posto obrađenih biračkih mjesta za Parlament BiH najviše glasova dobili su Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata.
  • Prema 90,04 posto obrađenih biračkih mjesta, za predsjednika RS Milorad Dodik dobio je 48,80 posto glasova, a Jelena Trivić 42,69 posto.
  • Za Parlament Federacije BiH sa 79,42 posto obrađenih glasačkih mjesta najviše glasova dobila je Stranka demokratske akcije, zatim hrvatski blok koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica, dok je treća Socijaldemokratska partija.
  • Za Narodnu skupštinu RS na osnovu 84,01 posto obrađenih glasačkih mjesta, najviše glasova dobio je Savez nezavisnih socijaldemokrata, slijedi Srpska demokratska stranka, pa Partija demokratskog progresa.
  • Objavljeni su i rezultati za skupštine 10 kantona u Federaciji BiH, na osnovu 76,93 posto obrađenih biračkih mjesta.
15:51 2.10.2022.

Dobrodošli u blog uživo, tim Radija Slobodna Evropa vas pozdravlja.

U Bosni i Hercegovini se danas održavaju Opšti izbori. Pravo glasa ima preko 3,3 miliona birača.

Prema dosadašnjim informacijama Centralne izborne komisije BiH, izlaznost na izbore do 11 sati bila je 14 posto, što je za tri posto više u odnosi na prošle izbore održane 2018. godine.

Zbog kršenja Izbornog zakona u mjestu Hozići (mjesto u Novom Gradu, na sjeveru BiH) smijenjen je birački odbor, potvrdili su iz Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom". Pet osoba je lišeno slobode zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara. Tužilaštvo BiH je navelo da su ove osobe donijele veliku količinu popunjenih izbornih listića na ovo biračko mjesto.

Na 12 biračkih mjesta došlo do značajnijeg kašnjenja otvaranja biračkih mjesta, kažu iz CIK-a. Izbore prati više od 60.000 posmatrača.

Šta biraju građani BiH?

Punoljetni državljani biraju na četverogodišnji mandat tri člana Predsjedništva i 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine.

Na entitetskom nivou, bira se 98 poslanika za Parlament Federacije BiH (FBiH), odnosno 83 za Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS).

U RS se biraju i predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta. U FBiH se još bira ukupno 289 poslanika u deset kantonalnih skupština.

Na glasačkim listićima će se naći 127 političkih subjekata, od toga 72 stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Ukupno – 7.258 kandidata.

Glasa se na 5.903 mjesta, od čega je 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH van zemlje.

Kako pravilno glasati na izborima možete pročitati u našem tekstu ovdje.

U videu ispod pogledajte kako je bilo jutros na otvaranju biračkih mjesta.

Glasanje na izborima u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Ostanite sa nama, donosimo vam najnovije informacije sa birališta širom Bosne i Hercegovine.

16:06 2.10.2022.

Tim "Pod lupom" registrovao 65 težih kršenja Izbornog zakona

Pravni tim Koalicije “Pod lupom” je registrovao 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH.

Njihovi posmatrači su uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja. Na jednom biračkom mjestu u Čelincu, na sjeverozapadu BiH, nakratko je prekinuto glasanje zbog narušenog javnog reda i mira, saopšteno je iz Koalcije “Pod lupom”.

Na osnovu prijava građana, obaviještena je policija u Vlasenici i Živinicama, na sjeveroistoku BiH, Vitezu u centralnoj BiH, zbog pritisaka na birače.

U saopštenju Koalicije "Pod lupom" navedeno je kako građani prijavljuju da su na biračkim mjestima unaprijed stavljeni štembilji i potpisi na listiće, a ne prilikom izdavanja kako je propisano.

"Zbog teškog kršenja Izbornog zakona BiH zabilježenog u Novom Gradu u Republici Srpskoj na biračkom mjestu u Hozići, gdje su pronađeni već označeni glasački listići, CIK BiH je obavijestila javnost da će glasanje na ovom biračkom mjestu biti odgođeno i naknadno održano", objašnjeno je iz Kolacije “Pod lupom”.

Zbog odbijanja unosa primjedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora, na jednom biračkom mjestu u Zvorniku, na krajnjem sjeveroistoku BiH, Koalicija je uložila primjedbu Gradskoj izbornoj komisiji Zvornik, zbog više vrsta nepravilnosti u procesu glasanja na tom biračkom mjestu u Kozluku, naselju pored Zvornika.

Sa pres-konferencije Koalicije "Pod lupom": Jelena Tanasković Mićanović, Ilija Trninić i Hasan Kamenjaković, Sarajevo, 2. oktobar 2022.
Sa pres-konferencije Koalicije "Pod lupom": Jelena Tanasković Mićanović, Ilija Trninić i Hasan Kamenjaković, Sarajevo, 2. oktobar 2022.

Nepravilnosti su uočene na biračkom mjestu u Centru u Sarajevu i Pelagićevu, na sjeveru BiH, gdje je član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića nije stavio otisak štambilja u donjem lijevom uglu pored kojeg se potpisuje na prednjoj strani svakog listića, ispod teksta "Uputstvo za glasanje".

Ovi glasački listići, prema propisima, ne smiju biti uzeti u razmatranje pri brojanju glasova, što može oduzeti pravo glasa biračima koji su glasali na tim glasačkim listićima.

Na 14 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pristisaka na glasače zabilježeni na pet biračkih mjesta.

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su zabilježili do deset slučajeva porodičnog glasanja na 36 posto biračkih mjesta. To je, za sada, duplo manje nego na prethodnim Lokalnim izborima 2020. u BiH, što upućuje na to da je izmjena propisa u vidu okretanja otvora glasačke kabine prema posmatračima, dala rezultate. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na sedam biračkih mjesta.

16:13 2.10.2022.

Kako pravilno glasati na izborima u Bosni i Hercegovini?

Biračka mjesta se otvaraju u 7.00 sati, a zatvaraju u 19.00 sati. Svim osobama koje se zateknu na biračkome mjestu u 19.00 sati bit će omogućeno da glasaju.

Član biračkog odbora koji izdaje glasačke listiće je po zakonu obavezan uputiti svakog birača kako pravilno popuniti glasačke listiće. Ako birač ošteti ili pogrešno popuni listić, može tražiti da mu se izda novi. Svaki birač ima pravo u zapisnik o radu biračkog odbora unijeti svoja zapažanja, naprimjer, ako uoči nepravilnosti. Svaki glasački listić birač mora jedan po jedan ubaciti u glasačku kutiju.

Kako pravilno glasati na izborima u Bosni i Hercegovini pročitajte u tekstu ispod.

17:09 2.10.2022.

CIK: Zadovoljavajući odaziv

Izlaznost birača do 15:00 sati bio je 35 posto, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Suad Arnautović.

"Ukupan odaziv je 1.164.261 birač ili 35 posto što je zadovoljavajuće. Različito je po entitetima ", rekao je Arnautović.

Na jednom od biračkih mjesta zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

"Imali smo situaciju da je nažalost preminuo birač na biračkom mjestu u naselju Grbavici u Sarajevu. Izborna komisija Novi Grad Sarajevo je privremeno zatvorila dva biračka mjesta i nakon konstatovanja smrti ponovo su otvorena. Njihov rad će biti produžen za dva sata", rekao je Arnautović tokom konferencije za novinare.

On je rekao i da je prekid u radu izbornog mjesta u Zvorniku uslijedio u toku svađe jednog od posmatrača i člana Izbornog odbora. Samo jedan prigovor je primila jedinica u Zvorniku i prema saznanjima nema vanrednih dešavanja.

"Kada je riječ o Doboju, posmatrač OSCE-a se nalazio u školskom dvorištu jer je u zgradi smješteno osam biračkih mjesta i slikao je birače u redovima koji su glasali. Jedan od birača koji je čekao u redu nije dozvoljavao slikanje i izazvao je konflikt sa posmatračem", poručio je Arnautović.

Arnautović je istakao kako je ova gradska izborna komisija je do 15:30 sati primila samo tri prigovora i nema vanrednih dešavanja.

Posmatrač OSCE-a je njemački državljanin, koji je prijavio napad na biračkom mjestu u osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Doboju, na sjeveru BiH.

"Lice koje je tek poslije prijavilo djelo ili događaj nije željelo da ode kod ljekara na pregled kako bi se moglo ići dalje u kvalifikaciju samog događaja, to jest da bi tužilac rekao ima li krivičnog djela ili nema", kaže za RSE Mirna Miljanović, portparolka MUP-a RS.

Miljanović je potvrdila da bez obzira na to policija utvrđuje identitet druge osobe koja se vidi na videonadzoru, te da se izuzimaju snimci sa nadzornih kamera.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG