Dostupni linkovi

Prebrojavanje glasova u Sarajevu, 3. oktobra 2022.
Prebrojavanje glasova u Sarajevu, 3. oktobra 2022.

Bećirović i Cvijanović u Predsjedništvu BiH, Komšić ispred Krišto

Prvi rezultati općih izbora u BiH pokazali nastavak dominacije nacionalnih političkih partija. U Predsjedništvo BiH ušao socijaldemokrata.

  • Na općim izborima u BiH 2. oktobra 2022. glasalo 1,6 miliona glasača ili 50 posto.
  • Na osnovu 90,51 posto obrađenih biračkih mjesta, u Predsjedništvo BiH ulaze Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu" i Željka Cvijanović iz SNSD-a. Za sada prema ovim rezultatima za Predsjedništvo BiH više glasova ima kandidat Demokratske fronte Željko Komšić ispred kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjane Krišto.
  • Na osnovu 83,39 posto obrađenih biračkih mjesta za Parlament BiH najviše glasova dobili su Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata.
  • Prema 90,04 posto obrađenih biračkih mjesta, za predsjednika RS Milorad Dodik dobio je 48,80 posto glasova, a Jelena Trivić 42,69 posto.
  • Za Parlament Federacije BiH sa 79,42 posto obrađenih glasačkih mjesta najviše glasova dobila je Stranka demokratske akcije, zatim hrvatski blok koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica, dok je treća Socijaldemokratska partija.
  • Za Narodnu skupštinu RS na osnovu 84,01 posto obrađenih glasačkih mjesta, najviše glasova dobio je Savez nezavisnih socijaldemokrata, slijedi Srpska demokratska stranka, pa Partija demokratskog progresa.
  • Objavljeni su i rezultati za skupštine 10 kantona u Federaciji BiH, na osnovu 76,93 posto obrađenih biračkih mjesta.
17:36 2.10.2022.


Centralna izborna komisija je do sada za povrede na biračkom mjestu primila 35 prigovora, a za kršenje izborne šutnje evidentirali su 23 prijave.

Rad izborne administracije nadzire više od 63 hiljade akreditiranih posmatrača.

"Što se tiče evidentiranja sigurnosnih agencija u BiH, ukupno je evidentiran 31 događaj", rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.


17:40 2.10.2022.

Šta građani BiH očekuju od izbora?

17:52 2.10.2022.

Građani na glasačkim mjestima širom BiH

Glasačko mjesto u Livnu
Glasačko mjesto u Livnu

Širom Bosne i Hercegovine glasa se na 5.903 biračka mjesta. Dopisnici Radija Slobodna Evropa zabilježili su redove i glasanja u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Srebrenici, Livnu, Gradačcu i brojnim drugim mjestima.

Pogledajte u našoj galeriji ispod.

18:00 2.10.2022.

'Pod lupom': 73 teža oblika kršenja Izbornog zakona

Prema najnovijim podacima pravni tim Koalicije "Pod lupom" je registrovao 73 teža oblika kršenja Izbornog zakona u BiH, rekao je Srđan Ostojić iz ove organizacije na konferenciji za novinare.

Posmatrači "Pod lupom" su do 16:30 uložili 16 primjedbi na nepravilnosti tokom procesa glasanja.

Ovdje možete detaljnije pročitati šta su iz ove organizacije ranije saopštili povodom izbornih nepravilnosti.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG