Dostupni linkovi

Zdravko Krivokapić novi premijer Crne Gore


Zdravko Krivokapić, novi premijer Crne Gore, tokom trodnevne rasprave u Skupštini.
Zdravko Krivokapić, novi premijer Crne Gore, tokom trodnevne rasprave u Skupštini.

Glasovima 41 poslanika, od ukupno 81 u crnogorskoj Skupštini izabrana je Vlada Crne Gore, na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

Nova crnogorska Vlada prva je koju posle tri decenije ne formira Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovća, koja je poražena na izborima 30. avgusta ove godine.

Na tim izborima novoizabrani premijer, kao nestranačka ličnost bio je nosilac najjače, od tri koalicije koje su osvojile vlast, a koju većinski čini prosrpski Demokratski front.

Novoizabrani premijer Krivokapić je saopštio, prije polaganja zakletve, da će njegova Vlada trajati četiri godine i predstavljaće sprovođenje direktne demokratije.

“Svi moramo da gradimo bolju budućnost, da građani osjete boljitak i da se Crna Gora preobrazi u svakom smislu. Ova Vlada će biti sluga samo građanima. Ovo je Vlada žrtve, jer je to jedini način da krenemo sa opštim dobrom. Svi ministri su takođe žrtve za sve. Nalazimo se u situaciji kada je svaki dan dragocjen. Najvažnije je da je danas iskazana pobjeda 41 poslanika i to je pobjeda naroda i građana. Ovo doživite kao mjeru naše nove budućnosti”, rekao je Krivokapić pred glasanje.

Ko je Zdravko Krivokapić, novi premijer Crne Gore?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Nova vlada imaće jednog potpredsjednika i 12 ministara.

Za jedinog potpredsjednika izabran je Dritan Abazović iz URA , kako bi, pošto je Aleksa Bečić iz Demokrata ranije izabran za šefa parlamenta, nosioci tri pobjedničke koalicije zauzeli ključna mjesta u državi. Naravno, ne računajući poziciju šefa države na kojoj ostaje lider DPS-a Milo Đukanović čiji mandat traje do 2023. godine.

Podršku novoj Vladi dali su poslanici partija sa liste “Za budućnost Crne Gore” na čelu sa Demokratskim frontom, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA. Protiv su bile opozicione partije koje čine DPS, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija, dvije albanske nacionalne partije i Bošnjačka stranka.

Tokom trodnevne rasprave iznesene su brojne kritike na račun programa i sastava nove Vlade i samog premijera od opozicije ali i dominantnog dijela parlamentarne većine koja je glasovima podržala Krivokapićev kabinet.

Opozicione stranke su ocijenile da je Krivokapićeva Vlada teokratska, sastavljena u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), da je jednovjerska i jednonacionalna, da nije ekspertska ,niti evropska Vlada.

Iako su njegov izbor podržale partije pobjedničke koalicije, dominantno iz Demokratskog fronta, zamjerili su Krivkapiću što ministarska mjesta nije podijelio partijama, shodno procentu osvojenih glasova smatrajući da su predlogom, da ministri budu relativno nepoznate osobe bez političkog iskustva, iznevjereni birači.

Nove ministre, čine nestranačke ličnosti.

Namjera Krivokapića je bila da stvori ekspertsku Vladu koja će se suočiti sa nagomilanim problemima u državi - suzbijanjem COVID-19 i suočavanjem sa posljedicama ekonomske krize. Smanjenjem broja ministarstava na 12, premijer je najavio racionalizaciju državne uprave.

Većina novih ministra su, visokoobrazovane mlađe osobe, relativno nepoznate čiroj javnosti od kojih je bar polovina bliska SPC.

Krivokapić je na predlog SPC bio na čelu liste “Za budućnost Crne Gore”, u kojoj dominira prosrpski Demokratski front.

Sa druge dvije građanske koalicije predvođene Aleksom Bečićem iz Demokrata i Dritanom Abazovićem iz Građanskog pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija) na avgustovskim izborima osvojili su tijesnu većinu od 41 poslanika od 81 u crnogorskom parlamentu.

Time je nakon tri decenije promijenjena vlast u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG