Dostupni linkovi

Krivokapić predstavio program Vlade, za Đukanovića ekspoze kontradiktoran


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović (desno) sluša ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića (lijevo) u Skupštini Crne Gore, Priština, 2. decembar

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića "kontradiktornim i zasnovanim na predrasudama".

"Osnovni utisak mi je da je kompletno izlaganje i program koji je prezentiran zasnovan na polemičkim tezama, u odnosu na predrasude koje je mandatar, zajedno sa drugim autorima programa, formirao o nekom prethodnom vremenu", rekao je Đukanović smatrajući da o novoj Vladi treba suditi na osnovu onoga što će uraditi, a ne na osnovu najava.

"Sada je najvažnije da ta Vlada počne da funkcioniše i da pokaže ono što su njeni realni kapaciteti, pa ćemo svi biti u prilici da, kroz izvjesno vrijeme, sudimo o njenim učincima, a biračka javnost da procijeni da li je napravila dobar izbor", rekao je Đukanović.

"U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa COVID-om 19 i istinsku vladavinu prava, a time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu Crne Gore", rekao je u uvodnom dijelu ekspozea mandatar Krivokapić.

Nakon predstavljanja programa i personalnog sastava nove Vlade, uslijedile su oštre kritike opozicionih političkih partija, Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, manjinskih nacionalnih stranka Albanaca i Bošnjaka, te Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata.

Ključne kritike se odnose na činjenicu da u Vladi neće biti političkih predstavnika manjinskih naroda, da ministre dominantno čine pripadnici jednog naroda, a da je Vlada bliska jednoj vjerskoj zajednici, Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je ocijenio da će Vlada biti nestabilna jer nema podršku ni u novoj skupštinskoj većini.

Živković je ocijenio da Krivokapićeva Vlada leži na stubovima demagogije, diskriminacije, antagonizma, revanšizma, kontradiktornosti i nedosljednosti.

"Ova Vlada glorifikuje teokratiju i pokušaće da zatre antifašizam u Crnoj Gori. Ulazimo u jedan eksperimentalni period sa ozbiljnom političkom nestabilnošću, a vjerujem da će građani imati vrlo brzo priliku da revidiraju i isprave svoju odluku na vanrednim parlamentarnim izborima", stav je Živkovića.

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke zamjerio je mandataru Krivokapiću što će se među ministima naći otvoreni podržavaoci četničke ideologije.

"Da li ćemo učiti da četnici nisu radili sva ona zla na ovim prostorima prema svim narodima naročito Bošnjacima? Ili treba da čekamo uvođenje praznika osnivanja četničkog pokreta? Da li se ograđujete od četničkog pokreta i svih drugih fašističkih pokreta? Da li ćete 11. jula posjetiti Srebrenicu? Manjinski narodi, podržali su partije koje nisu većina. Da li treba da brinu od revanšizma?", upitao je Ibrahimović.

Svako ko glasa za ovu Vladu jasno udara u temeljne vrijednosti samosvjesne i suverene Crne Gore, a to su vrijednosti: građanske, multietničke, multivjerske, sekularne i antifašističke Crne Gore, politički stav je lidera Socijaldemokrata Ivana Brajovića, doskorašnjeg predsjednika Skupštine.

"Svi ministri su iz redova pravoslavnog naroda, a podsjećam vas da 28% građana nisu pravoslavci. A u toj Vladi budući potpredsjednik pozdravlja pobjedu novog gradonačelnika Banje Luke koji negira genocid u Srebrenici i smatra da Kradžić i Mladić nisu ratni zločinci. Da li je sekularna Crna Gora ona, u kojoj se Vlada dogovara u manastirima, u kojoj se Vlada dominantno sastavlja po principu privrženosti jednoj vjerskoj zajednici", rekao je Brajović.

Dio ekonomske politike u programu nove Vlade kritikovao je Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije.

"Nemate gospodine Krivokapiću slova o sivoj ekonomiji (u ekspozeu), nemate slova o poreskom dugu, nemate slova kako pomoći privredu u uslovima COVID krize, nemate slova o sve većoj nezaposlenosti", kazao je Konjević.

Nezadovoljstvo ekspozeom mandatara Krivokapića izrazili su i predstavnici vladajuće koalicije, čiji je Krivokapić bio nosilac liste na parlamentarnim iz borima 30. avgusta, među njima i Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene, članice Demokratskog fronta (DF).

"Pokret za promjene će glasati za ovu Vladu, ali se ne slaže ni u čemu, ni sa programom, ni sa ekspozeom, ni sa načinom kako je formirana Vlada ni sa kadrovskim rješenjima", riječi su Medojevića.

Nebojša Medojević se obratio poslanicima nakon iznošenja Krivokapićevog ekspozea.
Nebojša Medojević se obratio poslanicima nakon iznošenja Krivokapićevog ekspozea.

Slaven Radunović iz Nove srpske demokratije, članice DF-a, upozorio je mandatara Krivokapića da podrška novoj Vladi nije bezuslovna.

"Imaćete punu podršku svih 16 poslanika ovog kluba i moju lično dok budete radili onako kako se od vas očekuje. Vjerujte mi, ako budete most za bježanje korumpiranih rukovodilaca DPS-a i za njihov prelazak u mirne vode bićete srušeni istog dana kada to osjetimo", rekao je Radunović.

Punu podršku Krivokapićevoj Vladi dali su poslanici Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore. Miloš Konatar je rekao da Crnoj Gori treba smjena vlasti i ekspertska Vlada.

"Obećali smo i ekspertsku Vladu i razvlašćivanje DPS-a, danas mi to obećannje ispunajvamo", kazao je Konatar.

Boris Bogdanović iz Demokrata je rekao da nema promjene spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, očekujući da Vlada obavlja svoju funkciju naredne četiri godine.

Predstavljajući program i personalni sastav nove Vlade Crne Gore, mandatar Zdravko Krivokapić je u Skupštini Crne Gore buduću Vladu nazvao "prvom demokratskom vladom u Crnoj Gori", a stanje koje zatiče u državi okarakterisao je "svojevrsnim državnim udarom".

Višednevna rasprava o programu i sastavu nove Vlade Crne Gore počela je u srijedu (2. decembra) u Skupštini Crne Gore, uz prisustvo svih poslanika i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Nova vlada će imati jednog potpredsjednika i 12 ministarstava, a mandatar tvrdi da će ona biti ekspertska.

Borba sa korupcijom, kriminalom, Covidom..

U obraćanju poslanicima mandatar Krivokapić je najavio osnaživanje institucija, stvaranje sistema u funkciji svih građana.

Kao prioritete Krivokapić je naveo borbu protiv korupcije i kriminala, njegovanje dobrosusjedskih odnosa sa zemljama okruženja, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, transparentnost administracije, kapitalne investicije u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, zdravu životnu sredinu, eliminisanje svih oblika diskriminacije, slobodu vjeroispovijesti i medija, te saradnju sa civilnim društvom.

Mandatar je konstatovao da je Evropska unija pokazala da Crnu Goru vidi kao dio evropske porodice i obećao da će sa svoje strane učiniti sve da se "EU uskoro i formalno priključimo", sa ozbiljnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa.

Krivokapić je najavio donošenje sistemskih zakona kao što su: Zakon o porijeklu imovine, Zakon o lustraciji, Zakon o Vladi, Zakon o Skupštini, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Poseban prioritet izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Takođe, Krivokapić je najavio reviziju i preispitivanje koncesionih ugovora i donošenje Deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmjene Zakona o energetici.

On je konstatovao da je prioritet preispitivanje koncesionih ugovora "koji su se pokazali kao štetni za prirodne resurse i u kojima je oštećena država".

Mandatar Krivokapić je u ekspozeu oštro kritikovao prethodnu vlast predvođenu Demokratskom partijom socijalista (na fotografiji Krivokapic i Milo Đukanović tokom sjednice)
Mandatar Krivokapić je u ekspozeu oštro kritikovao prethodnu vlast predvođenu Demokratskom partijom socijalista (na fotografiji Krivokapic i Milo Đukanović tokom sjednice)

Poseban prioritet Vlade će biti izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti "kako bi ispravili nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je detaljno obrazložio djelokrug rada i ciljeve svakog od 12 ministarstava pojedinačno kao i obrazloženje zbog čega je više oblasti spojeno u jedno ministarstvo.

Nova Vlada će nastaviti saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom.

Mandatar Krivokapić je u ekspozeu oštro kritikovao prethodnu vlast predvođenu Demokratskom partijom socijalista konstatacijom da je "u proteklih trideset godina vođena kriminalna ekonomska politika koja je koncipirana tako da manjina koja je interesno povezana ima sve, svi ostali skoro ništa ili baš ništa".

Obaveza nove Vlade je da se suoči sa tom činjenicom i da na bazi jasnih mehanizama provjeri moćne finansijske interesne grupe i pojedince, rekao je.

Članstvo Crne Gore u NATO alijansi mandatar Krivokapić je u ekspozeu pomenuo kroz kontekst da spoljnopolitički prioriteti "ostaju pristupanje i članstvo u Evropskoj uniji, kao i ispunjavanje preuzetih obaveza kroz članstvo u NATO alijansi i drugim međunarodnim organizacijama".

Protest grupe građana ispred Skupštine Crne Gore zbog izbora Krivokapićeve Vlade.
Protest grupe građana ispred Skupštine Crne Gore zbog izbora Krivokapićeve Vlade.

Na početku zasjedanja Skupštine, ispred zgrade parlamenta okupile su se dvije grupe od po desetak građana koji su iskazivali negativan stav prema izboru Krivokapićeve Vlade.

"Minut ćutanja za Vladu Krivokapića, ne fašizmu, ne uništavaju kulturnog nasljeđa, ne otimanju crkava i manastira...", poručila je grupa od 11 žena.

Druga grupa nosila je transparent "Nije moja Vlada - nikad više 1918!", aludirajući na ukidanje države Crne Gore iz 1918. godine.

XS
SM
MD
LG