Dostupni linkovi

EU poziva na očuvanje prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore


"EU poziva na uzdržavanje od postupaka koja mogu ugroziti obostrane prijateljske veze", izjavila je portparolka Evropske komisije


Evropska unija (EU) pozvala je na uzdržavanje od postupaka koji bi mogli ugroziti prijateljske odnose Crne Gore i Srbije nakon spora povodom proglašenja ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnim u Crnoj Gori.

"Crna Gora i Srbija solidno napreduju ka EU. Unija poziva na uzdržavanje od postupaka koja mogu ugroziti obostrane prijateljske veze", izjavila je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije, upozoravavši da su dobrosusedski odnosi kamen telemljac procesa proširenja i stablizicaije i pridruživanja.

Pisonero je naglasila da je EU poslala poruku, osvrćući se na tvit evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia koji je 29. novembra pozdravio povlačenje recipročne odluke Srbije da proglasi crnogorskog ambasadora u Beogradu personom non grata. Varhelyi je pozvao vlasti u Podgorici da postupe isto.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore (MVP) su 30. novembra za Radio Slobodna Evropa saopštili da neće povući odluku o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnim i da on mora da napusti Crnu Gori najkasnije do 1. decembra.

MVP Crne Gore je 28. novembra donijelo odluku o protjerivanju Božovića, dan nakon što je ambasador Srbije na izložbi dokumenata pod nazivom "Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja" rekao da je Podgorička skupština bila "slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".

Tom izjavom Božović je, ocenjuju u crnogorskom MVP, unizio Skupštinu Crne Gore koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine, kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, ona prisjedinjena Kraljevini Srbiji, a kralj Nikola Petrović Njegoš nasilno detronizovan.

Zvanični Beograd je istog dana (28.novembra) kada je crnogorska strana objavila da je Božović nepoželjan u Crnoj Gori, crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića proglasila personom non grata.

Međutim, ta odluka je povučena 29. novembra na, kako je saopšteno, inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.


XS
SM
MD
LG