Dostupni linkovi

Britanski zastupnici podržali novo odgađanje Brexita


Britanski zastupnici u toku glasanja u Parlamentu
Britanski zastupnici u toku glasanja u Parlamentu

U historijskom glasanju britanskog parlamenta, zastupnici su sa 322 glasa za i 306 glasova protiv izglasali amandman koji od premijera Borisa Johnsona traži novi datum za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Zasjedanje u parlamentu obilježeno je amandmanom koji je predložio ranije konzervativni zastupnik, sada nezavisni, Oliver Letwin koji od Johnsona traži novo odgađanje Brexita.

Ovaj amandman ne znači da Johnsonov sporazum neće biti podržan, već da premijer mora tražiti odgodu dok neophodni zakoni za implementaciju sporazuma ne budu doneseni.

No, u obraćanju nakon glasanja, Boris Johnson je još jednom ponovio da će dati sve od sebe da Britanija izađe 31. oktobra iz Unije, rekavši da 'neće pregovarati o novom datumu'.

"Reći ću našim kolegama i prijateljima u Evropskoj uniji tačno ono što sam svima govorio zadnjih 88 dana od kada služim kao premijer: bilo koje dalje odgađanje bi bilo loše za ovu zemlju, loše za Evropsku uniju i loše za demoratiju," rekao je Johnson nakon glasanja.

Lider Laburista, Jeremy Corbyn rekao je da je parlament odabrao i da premijer mora da djeluje u skladu sa zakonom.

Iz Evropske unije stiže odgovor da Britanija mora obavijestiti čelnike Unije o narednim koracima što prije.

"Evropska komisija ima na umu današnje glasanje Donjeg doma o takozvanom amandmanu Letwin koji znači da danas neće biti glasanja o sporazumu o izlasku. Sada je na vladi Velike Britanije da nas informiše o narednim koracima što prije", napisala je na Twitteru glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Međutim, Britanija bi i dalje mogla napustiti Evropsku uniju 31. oktobra ukoliko do tog datuma parlament odobri neophodne zakone. Letwin je ranije rekao da se nada kako će Johnsonov sporazum uspijeti da vude implementiran no da je on želio "osiguranje koje spriječava Britaniju da se 'sruši' 31. oktobra ukoliko greškom nešto krene po zlu prilikom implementiranja zakonodavstva."

Johnson: Odgađanje je besmisleno

Britanski zastupnici trebali su danas glasati o sporazumu za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije kojeg je premijer Boris Johnson usaglasio ranije ove sedmice tokom samita EU u Briselu.

Nakon pet sati rasprave, odlučeno je da neće biti glasanja o sporazumu Borisa Johnsona danas. Nakon glasanja o amandmanu kojim se traži odgađanje datuma za izlazak iz Unije, premijer je odlučio da otkaže dodatna glasanja i pošalje zastupnike kućama.

Od vlade se sada očekuje da donese novi zakonski okvir, sa najranijim glasanjem mogućim u utorak.

Prošlo je više od tri godine od kada su građani Velike Britanije na referendumu sa 52-48 posto glasali za izlazak iz Evropske unije.

Johnson, koji je u više navrata ponovio da će Britanija napustiti EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, smatra da je njegov dogovor najbolji mogući.

"Ako postoji jedna stvar koja ujedinjuje britansku javnost sa rastućim brojem evropskih zvaničnika jeste želja da Brexit bude završen", rekao je Johnson ranije. "Odgađanje je besmisleno, skupo i utiče na povjerenje javnosti."

Za šta su glasali zastupnici?

Ovo je prvi put u posljednjih 37 godina, od rata na Foklandima 1982. godine, da britanski parlament zasjeda subotom.

Predsjedavajući Donjeg doma John Bercow ranije je odabrao je dva amandmana za glasanje.

Prvi amandman sada nezavisnog zastupnika Olivera Letwina, ranijeg konzervativca, omogućio je suzdržavanje od zvaničnog odobravanja sporazuma dok legislativa ne prođe i Boris Johnson ne zatraži produženje za izlazak iz Unije.

Glasnogovornica Laburističke stranke saopštila je ranije da će zastupnici ove stranke podržati Letwinov amandman kako bi "zaustavili Johnsona da provuče izlazak bez sporazuma i zaustavili ucjenjivanje između njegovog izdajničkog sporazuma i izlaska bez sporazuma."

Prema zakonu kojeg su ranije donijeli njegovi oponenti, Johnson od Unije mora do ponoći poslati pismo Briselu kojim traži produženje do 31. januara 2020. godine.

Ovaj amandman se temelji na zabrinutosti zastupnika da čak i u slučaju da je parlament odobrio sporazum danas, postoji zabrinutost da bi kasnije mogli naići na problem sa dogovorom te da bi se time omogućio Brexit bez sporazuma.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) također je ranije saopštila da će glasati za ovaj amandman.

Dalje, zastupnici su trebali glasati za sporazum Borisa Johnsona i amandman Petera Kylea koji će stupiti ako zastupnici odbiju Johnsonov sporazum. No ova glasanja su otkazana.

Iako je i njegova prethodnica, Theresa May, ranije postigla sporazum sa EU, kojeg je parlament odbacio tri puta, nakon čega je ona dala ostavku, ostavljajući prostor za Johnsona da bude odabran za novog premijera, današnje glasanje posmatra se kao historijski događaj nakon kojeg će London ili izaći iz EU ili pasti u još dublju krizu.

Ranije je i sama May bila prinuđena dva puta da traži izmjenu datuma za izlazak iz Unije jer sporazum koji je ona dogovorila nije izglasan u parlamentu.

"Nema boljeg ishoda od ovoga koji ja zagovaram", rekao je Johnson sinoć za BBC, ističući da je to fantastičan sporazum za Britaniju.

Protesti na ulicama Londona

Na ulicama Londona su se nalazile pristalice Brexita ali i oni građani koji se i dalje zalažu za jedinstvo sa Unijom.

Stotine hiljada ljudi protestovalo je na ulicama Londona dok se u parlamentu odvijala rasprava o sporazumu. Građani Britanije zahtjevaju novi refrendum, no sa slavljem su dočekali informaciju o odgađanju datuma za izlazak.

Nakon tri godine debata i glasanja o opcijama izlaska, još uvijek je nejasno kako i kada i da li će se uopšte desiti izlazak Velike Britanije iz bloka 27 zemalja članica, dok s druge strane premijer Johnson pokušava da pronađe način za odobravanje svog sporazuma.

Protest protiv Brexita u Londonu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG