Dostupni linkovi

Istorijska odluka: Palestina primljena kao država promatrač u UN


Palestina primljena kao država promatrač u UN
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Palestina primljena kao država promatrač u UN

Generalna skupština UN-a većinskom odlukom u četvrtak neveče odobrila je rezoluciju o unapređenju Palestinske samouprave u status zemlje promatrača.

Promena statusa iz “eniteta” u “državu nečlanicu” UN znači indirektno priznavanje palestinske države, uključujući i Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim. Odluka je donesena uprkos oštrom protivljenju Izraela i njegovog saveznika Sjedinjenih Američkih Država. Za je glasalo 138 zemalja članica, među kojima i Srbija, devet je bilo protiv i 41 suzdržanih.

Palestinski čelnik Mahmud Abbas dobio je ovacije nakon što je iznio istorijski zahtev pred Generalnom skupštinom UN za prijem Palestine kao države promatrača. Abbas je rekao da je dodela statusa posmatrača Palestini "posljednja prilika da se donese mir između Palestinaca i Izraela.“

"Dame i gospodo, pre 65 godina na ovaj dan, Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju 181, koja je podelila zemlju istorijske Palestine na dve države i izdala potvrdu o rođenju Izraela. Tačno 65 godina kasnije, na dan koji ste vi proglasili Danom solidarnosti sa palestinskim narodom, Generalna skupština ima moralnu obavezu, u kojoj ne sme oklevati i ne sme je odlagati, hitnu obavezu da spasi šanse za mir. Ta odluka se ne sme odlagati. Gospodine predsedniče, dame i gospodo, Generalna Skupština je pozvana da izda krštenicu za državu Palestinu."

Odluku Generalne skupštine UN-a Palestinci su dočekali sa erupcijom oduševljenja. Na centralnoj proslavi u Ramali, na Zapadoj obali, hiljade ljudi mašući palestinskim zastavama uzvikivale su 'Bog je veliki'.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je govor palestinskog predsednika nazvao "klevetničkim i otrovnim" i "punim neistinite propagande" protiv Izraela. Netanjahu je posle glasanja rekao da su usvajanjem rezolucije prekršeni raniji sporazumi između Izraela i Palestinaca i da će Izrael delovati u skladu s tim.

Izraelski ambasador u UN Ron Prosor je rekao: "Jedini način da se postigne mir je putem sporazuma izmedju dve strane, a ne preko rezolucija UN, koje potpuno ignorišu bezbednost Izraela i njegove nacionalne interese. Zbog toga što je ova rezolucija tako jednostrana, ona ne doprinosti miru, već vraća unazad."

I SAD su ocenile da odluka Generalne skupštine stvara "prepreke" postizanju mira. "Današnja nesretna i kontraproduktivna rezolucija stavlja dodatne prepreke na putu prema miru", rekla je američka ambasadorka u UN Susan Rice.

"Napredak ka pravednom i trajnom rešenju ne može se ostvariti pritiskom na zeleno dugme u ovoj sali. Niti donošenje bilo koje rezolucije može stvoriti državu koja zaista ne postoji, ili promeniti realnost na terenu. Iz ovog razloga, glasanje ne treba pogrešno razumeti kao konstituisanje za članstvo u UN. Ova rezolucija ne utvrđuje da je Palestina država."

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je uverenje da "jedino kroz direktne pregovore dve strane Palestinci i Izraelci mogu postići mir.

"Rezolucija Generalne Skupštine UN postavlja dalje prepreke na putu ka miru. Bili smo jasni da samo kroz direktne pregovore dve strane Palestinci i Izraelci mogu da postignu mir koji zaslužuju."

FOTOGALERIJA: Palestinci slave odluku Ujedinjenih nacija


Palestinskoj rezoluciji podršku su dale mnoge evropske države uključujući Francusku, Španiju, Dansku, Norvešku, Finsku, Grčku, Austriju, Portugaliju.

"Današnje glasanje naglašava hitnost nastavka pregovora. Moramo dati novi podsticaj zajedničkim naporima da se osigura da nezavisna, suverena, demokratska i održiva palestinska država živi rame uz rame sa bezbednom državom Izrael. Pozivam dve strane da obnove posvećenost mirovnim pregovorima", kazao je generalni sekretar UN Ban Ki-moon.

Ekspert za Bliski Istok na njujorškom univerzitetu Alon Ben-Meir ovako komentariše odluku Generalne skupštine UN:

"Ovo može promeniti dinamiku, to će ostažiti palestinsku upravu, posebno u načinu odnosa između Izraela i Hamasa, gde Hamas dobija ozbiljan politički podsticaj. Ona će takođe suočiti Izraelce na izborima u januaru sa novim činjenicama na terenu, ona će ponovo angažovati SAD, koje su bile prilično odsutne iz onoga što se dešava na Bliskom istoku, posebno između Izraelaca i Palestinaca. Rezolucija će takođe angažovati međunarodnu zajednicu na mnogo ozbiljniji način, gde EU takođe sada ima mnogo veću ulogu nego što je imala u prošlosti".

Glasanje u UN došlo je nakon žestokih raketnih okršaja pre desetak dana između Izraela i militanata u pojasu Gaze u kojima je poginulo više od 150 Palestinaca i šest Izraelaca.
XS
SM
MD
LG