Dostupni linkovi

Primirje se poštuje, Hamas otvara prelaze


Uništeni most u Gazi, 21. novembar 2012. godine
Uništeni most u Gazi, 21. novembar 2012. godine
U pojasu Gaze se poštuje sporazum o prekidu vatre između Izraelaca i palestinskog Hamasa, ali je ministar odbrane Izraela Ehud Barak ipak upozorio da će njegova zemlja nastaviti s napadima u slučaju da Palestinci prekrše dogovor.

"Prekid vatre može da traje devet dana, devet nedelja ili više, ali ako se ne održi, mi ćemo znati šta da radimo, i naravno da ćemo u slučaju napada ili provokacija razmotriti mogućnost da ponovo počnemo sa (vojnim) akcijma", rekao je Barak za izraelski državni radio.

Palestinski pokret Hamas i Izrael sklopili su sporazum o prekidu vatre u Gazi, koji je stupio na snagu u sredu u 21 čas po lokalnom vremenu. Egipatski ministar spoljnih poslova Kamel Amr objavio je primirje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

"Napori su omogućili da se postigne dogovor o primirju, povratak mira i zaustavljanje nasilja i krvoprolića kojem smo svedočili", kazao je Amr.

Da bi se primirje održalo "raketni napadi iz Gaze moraju prestati i šire zatišje se mora vratiti", rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton, ocenivši da je primirje dogovoreno u kritičnom trenutku za zemlje na Bliskom istoku.

"Ovo je kritičan momenat za region. Egipatska nova vlada preuzima odgovornost i rukovođenja koje je dugo ovu zemlju činilo kamenom temeljcem regionalne stabilnosti i mira"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, potvrdio je da je sporazum postignut, navodeći da je pristao posle konsultacija sa predsednikom SAD Barakom Obamom. Egipat će biti garant sporazuma.

Vođa Hamasa Kaled Mašal najavio je, nakon dogovora s Izraelom o prekidu vatre, otvaranje svih graničnih prelaza sa pojasom Gaze, uključujući one prema Egiptu.

Mašal se obratio novinarima nakon što je u Kairu objavljeno da je postignut dogovor o prekidu vatre i obe strane obećale da će prestati da napadaju jedna drugu i da će se ublažiti blokada Izraela. Dogovor poziva na "otvaranje prelaza i omogućavanje kretanje ljudi i robe i uzdržavanje od ograničenja slobodnog kretanja stanovništva", prenela je agencija AP.

Mašal je rekao da to uključuje glavni prelaz Rafa prema Egiptu, koji je ujedno glavni ulaz za Palestince u spoljni svet. Blokada prema pojasu Gaze uvedena je kada su Hamasovci silom preuzeli vlast u pojasu Gaze pobedivši sekularni Fatah, sredinom 2007. godine.

Hilari Klinton i Kamel Amr
Hilari Klinton i Kamel Amr
Uprkos prekidu vatre između Izraela i islamističkog Hamasa, dve rakete pale su u sredu na jug Izraela. Istrovremeno, izraelska vojska izvela je udar na kuću lidera Islamskog džihada u Kan Junisu na jugu, ali je vojska porekla da se to dogodilo po stupanju prekida vatre na snagu.

Na osnovu dogovora Izrael je pristao da okonča sva neprijateljstva i ciljana ubistva, dok će Hamas zaustaviti napade na Izrael i duž granice, prenose svetske agencije.

Američki predsednik je pozdravio postizanje sporazuma o prekidu vatre između izraelske vojske i palestinskih ekstremista iz Gaze, saopšteno je iz Bele kuće. SAD će, kako se navodi, iskoristiti mogućnosti koje nudi primirje da intenziviraju napore za pomoć Izraelu u bezbednosnom smislu,naročito kada se radi o krijumčarenju oružja i eksploziva u Gazu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je takođe pozdravio prekid vatre i rekao da je Palestincima u Gazi hitno potrebna humanitarna pomoć. Dodajemo da je Savet bezbednosti UN da otkazao za četvrtak predviđenu raspravu o krizi u Gazi.
XS
SM
MD
LG