Dostupni linkovi

Evropske zemlje glasaju za Palestinu u UN


Kakva god odluka bude doneta, u četvrtak će biti istorijski dan za svetsku zajednicu. Nakon Francuske, i Španija, Norveška i Švajcarska su saopštile da će glasati u korist unapređenja statusa palestinske autonomije u Ujedinjenim nacijama, od države “posmatrača”, u državu nečlanicu. Time joj se ne daje pun status, ali po prvi put Palestina će poneti epitet “države”.

Španija, Norveška i Švajcarska glasaće u UN da Palestina postane "država nečlanica UN kao posmatrač", saopšteno je u sredu u glavnim gradovima tih država.

"Španija će sutra glasati potvrdno na palestinski zahtev jer verujemo da je to rešenje koje najviše odgovara postizanju mira na Bliskom istoku", rekao je šef španske diplomatije Manuel Garsija-Margalo.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će glasati za palestinski zahtev, na sastanku Generalne skupštine UN.

Isto će učiniti i Švajcarska, koja je navela da je palestinski lider Mahmud Abas obećao da će posle glasanja još više uložiti napore za obnovu mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Poziciju Francuske je izneo ministar inostranih poslova Loran Fabius u obraćanju Parlamentu. S tom izjavom, Francuska kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, postala je prva velika zemlja u okviru Evropske unije koja podržava Palestinu kao državu.

Palestina mora da postigne većinsku podršku od 193 glasa.

Palestinski ambasador Ritad Mansour je već najavio da je pred svetskom zajednicom “istorijski događaj”.

Portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nuland, na konferenciji za novinare u Vašingtonu, palestinski potez nazvala je “greškom”.

“Ne mislimo da je i jedna promena u Generalnoj skupštini od pomoći ili da je bilo koji novi tekst u Generalnoj skupštini koristan. Verujemo da će se dogoditi greška”.

Izvestilac Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni process Robert Seri pozvao je Skupštinu svetske organizacije da glasa, kako se izrazio, odgovorno:

“Pitanje palestinske države već je previše razvučeno i ovo je put za rešenje legitimnih aspiracija oba naroda kao i ostvarivanje stabilnosti u region. Generalni sekretar se nada da će zabrinutost za posledice, uticati na odgovorno donošenje odluke”.

Britanski ambassador Mark Lejl izjavio je da London još nije doneo odluku kako će glasti.

Abas je za 29. novembar najavio glasanje na Generalnoj skupštini UN o tome da se status Palestinske uprave u svetskoj organizaciji unapredi sa "entiteta" na "država nečlanica".
XS
SM
MD
LG