Dostupni linkovi

Islamska zajednica u BiH: Muslimani - Bošnjaci su ogledalo Evrope


Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) usvojio je Rezoluciju o neophodnosti očuvanja mira u Bosni i Hercegovini (BiH) i državne suverenosti i cjelovitosti BiH, na redovnoj sjednici održanoj 25. decembra 2021.

Krovna institucija muslimana u BiH, kao i u dijelu zemalja regije, Evrope i svijeta u zajednicama u kojima muslimani priznaju njen vrhovni autoritet, u rezoluciji navodi da "neodgovorni pojedinci i skupine u zemlji i okruženju potiču nepovjerenje i nesnošljivost među narodima i građanima BiH”.

“Sastavni dio te retorike su već viđeni napori na stigmatizaciji i dehumanizaciji bh. muslimana-Bošnjaka, kao naroda čiji se svjetonazor nastoji prikazati nespojivim s naslijeđem i vrijednostima savremene Evrope”, navela je, između ostalog, IZ BiH.

IZ BiH navodi da "takvo djelovanje ima cilj da proizvede vjersku netrpeljivost prema muslimanima u evropskim diplomatskim središtima i u široj javnosti, kao podlogu za pribavljanje podrške politici razbijanja BiH, suverene i teritorijalno cjelovite države".

“Muslimani u BiH, kao autohtoni Evropljani, danas predstavljaju ogledalo Evrope na kojem se zrcali njena vjerodostojnost u slijeđenju najviših univerzalnih i vlastitih vrijednosti i vjerodostojnost njenog humanističkog naslijeđa”, navodi se u saopćenju.

IZ BiH u rezoluciji traži od Evropske unije traži da BiH u najskorije vrijeme dodijeli kandidatski status, od NATO-a ubrzanje procesa pristupanja Alijansi, a od Vijeća sigurnosti UN-a da kontinuirano produžava i ojačava mandat EUFOR-a u BiH, u cilju osiguranja mira i stabilnosti.

Mađarski premijer Viktor Orban je održao konferenciju za novinare 21. decembra na kojoj je, kako to na društvenim mrežama prenosi predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, izjavio kako je “izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana”.

Lider bh. muslimana, reisu-l-ulema IZ BiH Husein Kavazović je u reakciji naveo da, "bude li se pokazalo da je ova izjava premijera Orbana tačna, onda svi u Evropi imamo razloga za brigu".

Orban je 21. decembra izjavio i da se mađarska vlada protivi uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u entitetu Republika Srpska (RS).

Nova njemačka vlada pozvala je 13. decembra Evropsku uniju da uvede sankcije Dodiku, navodeći kako je Dodikov cilj povući RS iz oružanih snaga, pravosuđa i poreznog sistema BiH.

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa bojkotom u radu državnih institucija.

Narodna skupština RS je 10. decembra na posebnoj sjednici usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o “vraćanju nadležnosti” sa državnog nivoa na nivo Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH.
U Deklaraciji se precizira da su “svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni”.

XS
SM
MD
LG