Dostupni linkovi

Islamistička propaganda o svinjskoj masti u vakcini


​​Jedna od predrasuda je i da polio vakcina izaziva sterilitet kod dečaka
​​Jedna od predrasuda je i da polio vakcina izaziva sterilitet kod dečaka

Ron Synovitz i Ahmad Ullah (Priredio: Dragan Štavljanin)

Dečja paraliza, izazvana divljim polio virusom, i dalje nije iskorenjena u Avganistanu i Pakistanu uprkos naporima zdravstvenih službi. Deo stanovništva u plemenskim područjima je pod uticajem militantnih islamskih klerika i talibana koji tvrde da u zapadnim vakcinama ima svinjske masti ili alkohola, čija je upotreba zabranjena u islamu.

Petogodišnji Mohamad Ašar Aziz neće moći da hoda bez proteza. Najmlađi od trojice braće iz sela u blizini Islamabada, jedno je od 17-oro dece u svetu obolelih u ovoj godini od paralize koju je izazvao polio virus. Sva inficirana deca su iz Avganistana i Pakistana.

Mohamadov otac, Hamid Aziz (41), neutešan je jer je imao priliku da ga u nekoliko navrata besplatno vakciniše. Međutim, poslušao je savet sveštenika u selu koji je saopštio preko megafona iz medrese – islamske verske škole – da vakcina “nije dobra” po zdravlje dece, te da nije dopustio da je njegovi sinovi prime.

Kad god su dolazili vladini ili međunarodni medicinski timovi u selo kao deo kampanje za iskorenjivanje dečje paralize, Aziz i njegova nepismena žena Huma, krili su Mohameda i njegovu braću govoreći da u njihovoj kući nema dece.

“Zašto nisam vakcinisao svog sina?” kaže Aziz, koji je napustio školu u 14-oj godini i ništa nezna o polio vakcini.

“Verovali smo u to što nam je govorio naš sveštenik, ali sada uviđam da nisam učinio pravu stvar za našeg sina. Shvatamo koliko je to važno te da je trebalo da dozvolimo da se vakciniše”, rekao je Aziz za Radio Slobodna Evropa.

Predrasude i dezinformacije

Studije o javnom zdravlju u Pakistanu pokazuju da nepismenost majki i oskudna znanja očeva o vakcinama – u kombinaciji sa siromaštvom i životom u teškim ruralnim uslovima – najviše utiču na odluku roditelja da ne zaštite decu od polio virusa.

Nuran Afridi, pedijatar u privatnoj klinici u plemenskoj oblasti Kjaber, kaže da je jedna od najvećih prepreka za iskorenjivanje polio virusa u Pakistanu “neprihvatanje” podstaknuto “antipolio propagandom” koju šire konzervativni islamski klerici u “zaostalim područjima”.

Za kraj decembra je najavljen novi krug masovne vakcinacije u Pakistanu
Za kraj decembra je najavljen novi krug masovne vakcinacije u Pakistanu

Jedna od predrasuda u takvim oblastima je da polio vakcina izaziva sterilitet kod dečaka.

Ta propaganda je takođe podstaknuta nepoverenjem u zapadne vlade koje finasniraju program vakcinacije – naročito nakon što je CIA vodila lažnu kampanju vakcinisanja protiv hepatitisa 2011. koja je služila kao pokriće da se locira skrovište lidera Al kaide Osame bin Ladena u Abotabadu.

Od tada su pojedini islamski klerici čak objavili fetvu (proglas) u kojoj se ističe da su deca koja obole od paralize ili umru od polio virusa “mučenici” jer su odbila da budu prevarena od zapadne zavere.

Militantni talibani u Avganistanu i Pakistanu takođe propagiraju da u zapadnim vakcinama ima svinjske masti ili alkohola, čija je upotreba zabranjena u islamu.

Pakistanska ekstremistička grupacija “Tehrik-i Taliban” koristila je ovu lažnu tvrdnju kao izgovor za ubistvo više od 80 zdravstvenih radnika u timovima za vakcinaciju u Pakistanu od kako je pokrenuta kampanja za iskorenjivanje polio virusa 2012. godine.

Napori pakistanskih vlasti

Pakistanske medicinske službe, zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i drugim međunarodnim humanitarnim organizacijama, vakcinisale su milione dece širom zemlje od 2012. godine – 38 miliona mlađih od pet godina, koji su najrizičnija grupa da se zarazi.

To je pomoglo da se broj obolelih smanji na samo šestoro od 17 dece u celom svetu, za razliku od 198 u 2011-oj godini.

Svetska zdravstvena organizacija, koja tretira Avganistan i Pakistan kao jedinstveni epidemiološki blok, upozorava da ostaje veliki rizik od širenja polio virusa duž 1.500 kilometara njihove granice – naročito među nomadskim plemenima koja se kreću kako unutar zemlje tako i preko granice.

Obe zemlje su pokazale “snažan napredak, sa nezavisnim savetodavnim tehničkim grupama čime se naglašava izvodljivost u suzbijanju brzog prenosa ostataka polio virusa”, navodi Svetska zdravstvena organizacija, koja takođe hvali zajedničke inicijative Pakistana i Avganistana da se identifikuju deca koja nisu obuhvaćena programom vakcinacije kao i da se utvrde razlozi.

Pakistan se nadao da se krajem 2017. više neće nalaziti na listi zemalja sa novim slučajevima zaraze, što je Nigerija ostvarila u oktobru.

Za kraj decembra je najavljen novi krug masovne vakcinacije u Pakistanu.

Zdravstvena radnica u prisustvu policajca daje polio vakcinu: Karači, april, 2017
Zdravstvena radnica u prisustvu policajca daje polio vakcinu: Karači, april, 2017

Mezhar Nisar, član radne grupe premijera Šahida Abasija za iskorenjivanje polio virusa, uveren je da je ova bolest “na putu iskorenjivanja u Pakistanu".

“Bavimo se svim slučajevima odbijanja vakcinacije. Uključili smo verske stručnjake iz Ulema saveta i žene koje pružaju zdravstvenu pomoć u lokalnim zajednicama. Zbog toga je smanjen na minimalni nivo broj onih koji ne žele da se vakcinišu”, kazao je Nisar za RSE.

U međuvremenu, Islamska savetodavna grupa za iskorenjivanje polio virusa objavila je u Kairu novi priručnik za đake u medresama kojima se podržavaju napori za suzbijanje ove bolesti sa praktičnim preporukama oko njihovog angažmana u lokalnim zajednicama.

“Endpolio Pakistan”, organizacija koja okuplja vladine i nevladine stručnjake u Pakistanu zajedno sa međunarodnih zdravstvenim timovima, saopštila je da je deklaracija islamskih učenjaka iz Ulema saveta bila ključna za eliminisanje novih slučajeva oboljenja u pakistanskim plemenskim oblastima duž granice sa Avganistanom.

U gradu Akora Katak u Kjaber-Paktunkva provinciji, Maulana Hak, šef islamističke partije Džamijat Ulema, izdao je proglas krajem 2013. da “nema ničeg zabranjenog” u polio vakcini.

Hak, koji je imao bliske odnose sa preminulim talibanskim liderom Mula Mohamedom Omarom, kazao je da je “obaveza” verskih mislilaca u Ulema savetima da “otklone zablude oko upotrebe vakcine kako bi zaštitili decu od pogubne bolesti”.

On je takođe kazao da islamski šerijatski zakon “jasno ističe da vakcina ne šteti. Štaviše, obaveza je da se primi”.

Ostali islamski klerici apelovali su na obične građane, verske učenjake i plemenske savete staraca da u potpunosti podrže inicijativu za polio vakcinaciju, naglašavajući da su njeni sastojci – bez ikakve sumnje – dopustivi prema tradicionalnom islamskom zakonu.

Hamid Aziz ističe da bi voleo da su mu bila na raspolaganju ova upustva iz islamske zajednice kada je njegov sin rođen 2012.

Umesto toga, Aziz se sada bori da sa svojom neredovnom zaradom od 7 dolara na dan, prikupi novac za kupovinu proteza za svog najmlađeg sina koje će mu biti potrebne do kraja života da bi hodao.

“Sada pozivam ostale roditelje da omoguće zdravstvenim radnicima da vakcinišu njihovu decu. To je za njihovo dobro”, kaže Aziz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG