Dostupni linkovi

Nakon oslobađanja, iranski tanker plovi prema Grčkoj


Tanker koji je bio zadržan u britanskim teritorijalnim vodama krenuo je prema Grčkoj
Tanker koji je bio zadržan u britanskim teritorijalnim vodama krenuo je prema Grčkoj

Iranski brod koji je na Gibraltaru držan od početka jula zbog sumnje da je prevozio naftu u Siriju isplovio je prema Grčkoj.

Tanker koji je promijenio ime iz "Grace 1" u "Adrian Darya -1" bio je zadržan više od mjesec dana u britanskim teritorijalnim vodama zbog sumnje da je prevozio naftu za sirijsku rafineriju, koja podliježe sankcijama Evropske unije, a koja se odnosi na zabranu isporuke nafte Siriji.

Iran odbacuje optužbe da se njihov tanker ikada kretao prema Siriji. Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif (Mohammad Javad Zarif) saopštio je kako je zadržavanje tankera bilo ilegalno, kao i da Teheran nije zainteresovan za razgovor sa Washingtonom.

"Adrian Darya -1" plovi pod iranskom zastavom. Brod je ranije plovio pod panamskom zastavom, no Panama ga je u julu isključila zbog sumnje da je brod učestvovao ili je povezan sa terorističkim aktivnostima.

Roba u vrijednosti 130 miliona dolara

Podaci pomorskih službi pokazuju da se tanker kreće u pravcu Grčke. Bio je zadržan četiri kilometra južno od Gibraltara u vodama koje Britanci smatraju svojima, iako Madrid kaže da su to ipak španske vode.

Vlasti Gibraltara su ranije odbacile najnoviji zahtjev SAD da iranski naftni tanker bude ponovo zadržan, čime je otvoren put da taj brod nastavi plovidbu.

Gibraltarske vlasti oslobodile su brod u četvrtak nakon što su dobile osiguranje od Irana da neće otploviti prema Siriji.

SAD su tražile zapljenu iranskog tankera i nafte koju nosi, zbog kršenja američkih sankcija i veze sa Iranskom revolucionarnom gardom, koja je označena kao teroristička organizacija. Washington je zahtjev podnio u petak, dan nakon što je Gibraltar povukao odluku o zapljeni.

Vlasti Gibraltara su saopštile da se ne mogu povinovati zahtjevu Washingtona za novim zadržavanjem tankera, jer američke sankcije protiv Irana ne mogu biti primjenjene u Evropskoj uniji, odnosno da Evropska unija Iransku revolucionarnu gardu ne smatra terorističkom organizacijom.

Američki zvaničnici su novinarima rekli da nafta na tom tankeru vrijedi oko 130 miliona dolara.

Odgovor Irana

Zadržavanje tankera 4. jula dovelo je do višesedmične napetosti između Irana i zapadnih zemalja.

Iz Teherana su upozorili Washington da bi novi pokušaj zapljene broda mogao dovesti do "ozbiljnih posljedica".

Nove američke sankcije za Iran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Na pitanje da li bi Sjedinjene Države mogle obnoviti svoj zahtjev za zapljenom tankera nakon što isplovi sa Gibraltara ka otvorenom moru, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi rekao je: "Takva radnja, čak i sam razgovor o njoj bi ugrozio pomorski promet na otvorenom moru".

"Iran je izdao neophodna upozorenja kroz zvanične kanale, naročito ambasadu Švicarske, namijenjena Amerikancima - da se ne upuštaju u takve greške, jer bi se suočili sa ozbiljnim posljedicama", rekao je Mousavi za iransku državnu televiziju.

Švicarska predstavlja američke interese u Iranu koji nema diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama.

Višesedmična napetost

Iranska revolucionarna garda zaplijenila je sredinom jula u Hormuzovom tjesnacu tanker "Stena Impero" koji je plovio pod britanskom zastavom, zbog navodnih kršenja pomorskih zakona.

Britanski tanker zadržan je dvije sedmice nakon što je "Grace 1" zaustavljen u britanskim vodama.

"Stena Impero" još uvijek se nalazi pod iranskom zapljenom.

Prolaz za tankere nafte koji idu kroz Perzijski zaljev preko Hormuzovog tjesnaca postao je žarište američko-iranskog suprotstavljanja otkako se Washington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovno nametnuo sankcije kako bi uticao na izvoz teheranske nafte.

SAD je uvela sankcije čak i za strane državljane i kompanije, uključujući zamrzavanje imovine i isključenje iz američkog finansijskog sistema.

Iako regulacije Evropske unije i dalje dozvoljavaju državljanima unije da trguju sa Iranom, mogućnost kršenja američkih sankcija dovodi većinu banaka do oklijevanja da provedu čak i odobrene transakcije poput hrane i lijekova.

Grčke vlasti još uvijek nemaju komentara o tankeru koji plovi prema njihovim obalama i koji ima posadu od 29 članova iz Indije, Rusije, Latvije i Filipina.

Ulazak iranskog tankera u grčke vode će biti prvi veliki izazov vanjske politike za novog grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, koji je došao na vlast prošlog mjeseca.

Hook: Ne tražimo rat sa Iranom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:36 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG