Dostupni linkovi

Gibraltar: Vrhovni sud presudio da zaplenjeni iranski tanker bude oslobođen


Iranski tanker Grace 1
Iranski tanker Grace 1

Zaplenjeni iranski tanker Grace 1, stacioniran u Gibraltaru, treba biti pušten, presudio je lokalni vrhovni sud, prenosi BBC.

Gibraltar je, naime, od Irana dobio formalnu pisanu garanciju da brod neće iskrcati svoj teret u Siriju.

Pripadnici britanskih kraljevskih marinaca zaplenili su iranski naftni tanker 4. jula kod obala Gibraltara pod sumnjom da kriši sankcije Evropske unije jer prevozi sirovu naftu za sirijsku rafineriju Baniyas.

Brod je zadržan četiri kilometra južno od Gibraltara u vodama koje Britanci smatraju svojima, iako Španija kaže da su to ipak španske vode.

Nekoliko nedelja nakon što je zaplenjen iranski tanker, Iran je u Golfskom zalivu zaplenio tanker pod britanskom zastavom, Stena Impero, i uprkos zvaničnim demantijima, spekuliše se o razmeni ukoliko Grace 1 bude oslobođena.

Oduzimanje tankera izazvalo je diplomatsku krizu između Velike Britanije i Irana, koja je eskalirala kada je 19. jula zaplenjena Stena Impero. Prošle nedelje, Velika Britanija je najavila da će se pridružiti američkoj radnoj grupi koja će zaštititi trgovačke brodove koji putuju ključnom rutom kroz Ormuski moreuz. Skoro petina svetske nafte prolazi kroz uski moreuz, koji je kraj južne obale Irana.

Zaustavljanje tankera i polemike oko prevoza nafte u Siriju dešavaju se i u momentu prilično visokih tenzija između Sjedinjenih Država i Irana.

Sjedinjene Američke Države su 5. jula saopštile kako pozdravljaju britansko zaustavljanje iranskog naftnog tankera u blizini Gibraltara, nazvavši to dobrim vijestima. Teheran je, s druge strane, osudio ovu akciju koju su nazvali ilegalnim presretanjem broda.

Američki predsednik Donald Trump povukao se u maju 2018. godine iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. kojeg je Iran potpisao sa svetskim silama. Sjedinjene Države su nakon toga ponovo vratile sankcije Iranu koje su ublažene u zamenu za ograničenje nuklearnog programa u Teheranu.

XS
SM
MD
LG