Dostupni linkovi

Pregovori o nuklearnom sporazumu prekinuti zbog konsultacija


Iranski pregovarač Abbas Aqaqchi napušta hotel u Beču nakon pregovora sa šest svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma, 20. jun
Iranski pregovarač Abbas Aqaqchi napušta hotel u Beču nakon pregovora sa šest svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma, 20. jun

Pregovarači iz Irana i šest svetskih sila prekinuli su posle sastanka u Beču 20. juna razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma radi konsultacija u svojim zemljama, izjavio je izaslanik Evropske unije u pregovorima Enrique Mora.

On nije nagovestio kada će razgovori biti nastavljeni, ali je rekao da je postignut napredak i da će učesnici imati "jasniju predstavu o načinu zaključenja sporazuma kada se vrate".

Ruski izaslanik Mihael Uljanov rekao je novinarima da niko ne zna kada će razgovori biti nastavljeni, ali je na Twitteru ponovio navode evropskog predstavnika da se pregovarači vraćaju u svoje države.

"Pregovarači su analizirali značajan napredak postignut u dosadašnjim razgovorima u Beču, uključujući i šestu rundu, i odlučili su da naprave pauzu kako bi učesnicima omogućili da se konsultuju sa svojim državama u pripremi onoga što bi trebalo da bude poslednja runda pregovora", napisao je Uljanov.

Pregovori 20. juna bili su deo najnovije runde razgovora koji se u Beču vode od aprila pod pokroviteljstvom EU, a u kojima učestvuju Iran i šest svetskih sila.

Glavni iranski pregovarač Abbas Aqaqchi rekao je prethodno da su se strane približile oživljavanju sporazuma iz 2015. godine, te da će se delegacije vratiti u svoje države na konsultacije posle razgovora 20. juna.

"Sada smo bliži dogovoru nego ikad, ali ostaju neke razlike u stavovima koje se ne mogu lako prevazići i to nije lak posao. Zato se večeras vraćam u Teheran", rekao je Aqaqchi za iransku državnu televiziju.

Pregovarači su se sastali dan posle predsedničkih izbora u Iranu na kojima je pobedio ultrakonzervativni Ebrahim Raisi.

"Popunjavanje praznina u dogovoru zahteva odluke koje uglavnom treba da donese druga strana (Vašington). Nadam se da ćemo u sledećem krugu razgovora prevaliti ovu malu, ali tešku deonicu u pregovaračkom procesu", rekao je Aqaqchi.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Jake Sullivan izjavio je da još uvek postoje neslaganja oko ključnih pitanja u pregovorima.

"Videćemo da li će iranski pregovarači doći na sledeću rundu razgovora spremni da donesu teške odluke koje moraju da donesu", rekao je Salivan za televiziju ABC.

Upitan kako će izbor ultrakonzervativnog Ebrahima Raisija za predsednika Irana uticati na dogovor, Sullivan je rekao da je konačna odluka na vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju.

"Bio je ista osoba pre ovih izbora kao i posle, tako da na kraju to zavisi od njega i njegove odluke", rekao je Sullivan.

Sjedinjene Američke Države su se 2018. godine za vreme predsednika Donada Trampa (Trump) povukle iz sporazuma prema kojem je Iran pristao da umanji nuklearne ambicije u zamenu za ukidanje sankcija.

Preostale strane u sporazumu su Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Evropska unija.

Sjedinjene Države ne prisustvuju pregovorima direktno, uglavnom zbog odbijanja Irana da se sastanu licem u lice.

Umesto toga, američka delegacija nalazi se na obližnjoj lokaciji u Beču sa ostalim delegacijama i EU kao posrednikom.

Trampov naslednik Joe Biden nagovestio je spremnost da SAD ponovo pristupe sporazumu onda kada Vašington bude siguran da je Teheran poštuje svoje obaveze.

Otkako je Trump povukao SAD iz sporazuma, Teheran je obnovio neke od zaliha obogaćenog uranijuma.

XS
SM
MD
LG