Dostupni linkovi

Raste pritisak na Teheran usred protesta nakon smrti Iranke uhapšene zbog hidžaba


Studenti Teheranskog univerziteta protestuju protiv ubistva Mahse Amini 19. septembra.
Studenti Teheranskog univerziteta protestuju protiv ubistva Mahse Amini 19. septembra.

Četvrti dan za redom širom Irana se održavaju protesti zbog mlade žene koja je umrla u policijskom pritvoru, nakon hapšenja zbog hidžaba.

Prema posljednjim informacijama tri osobe su ubijene tokom protesta.

Visoka zvaničnica Ujedinjenih nacija i iranski poslanik uputili su ranije odvojene javne apele zbog tragedije i smrtonosnih nemira koji su usledili.

"Vršilac dužnosti visokog komesara UN-a za ljudska prava Nada al-Našif izrazila je danas uznemirenost zbog smrti Mahse Amini u pritvoru... i nasilnog odgovora bezbednosnih snaga na proteste koji su usledili“, navodi se u saopštenju njene kancelarije od 20. septembra.

Iranski zvaničnici označili su smrt 22-godišnje Mahse Amini u Teheranu nakon što ju je pritvorila policija za moral u zemlji "nesrećnim incidentom", ali su odbacili optužbe za maltretiranje dok su se ulični protesti proširili na prestonicu i druge gradove.

Lokalne i međunarodne grupe za ljudska prava, kao i kritičari tvrdolinijaškog verskog vođstva Irana, zahtevali su odgovornost za incident.

Najviši medicinski zvaničnik u južnoj provinciji Hormozgan odbacio je tvrdnje nekih iranskih zvaničnika da je Mahsa Amini, mlada žena koja je umrla nakon što ju je navodno pretukla moralna policija, doživela srčani udar, rekavši da je najverovatniji uzrok njene smrti bio udarac u glavu.

Amini (22) umrla je 16. septembra, nekoliko dana nakon što je privedena u policiju u gradu Sakezu, u iranskoj provinciji Kurdistan, zbog navodnog kršenja pravila o nošenju hidžaba u zemlji. Očevici su rekli novinarima da je Amini, koja je pala u komu nakon što je primljena u bolnicu, izgleda pretučena u kombiju moralne policije dok je odvođena u pritvorski centar.

Iranski zvaničnici su odbacili optužbe, a ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi tvrdi da je Amini ranije bila bolesna i da moralna policija "u suštini nema alat da tuče pritvorenike".

Dr Hosein Karampour je u pismu od 18. septembra Mohammadu Reizadehu, predsedniku Iranskog medicinskog saveta, pozvao organizaciju da ispuni svoje obaveze zbog smrti Aminijeve. Pozivajući se na objavljene slike Mahse Amini u bolnici, na kojima se vidi njeno krvarenje iz uha i modrice ispod očiju, Karampour je napisao da se ovi simptomi "ne poklapaju sa razlozima koje navode neki autoriteti koji su uzrokom smrti proglasili srčani udar", već "u skladu je sa simptomima povezanim sa povredom glave i krvarenjem koje je rezultiralo usled toga".

Karampour je zamolio predsednika Iranskog medicinskog saveta da "deluje pošteno i hrabro da razjasni i otkrije istinu" i stane uz ljude.

Prema izveštajima objavljenim na društvenim mrežama, Amini je putovala iz zapadne provincije Kurdistana u Teheran da se sastane sa rođacima kada ju je 13. septembra uhapsila policija za moral. Amjad Amini, Mahsin otac, rekao je u intervjuu za novinsku veb stranicu Emtedad da je na osnovu poziva mnogih devojaka koje su tog dana bile zatočene sa njegovom ćerkom siguran da je "ona pretučena".

Nekoliko drugih lekara je, videvši njene slike u bolnici, na društvenim mrežama istaklo da bi uzrok krvarenja iz njenog uha mogao biti udarac u glavu. Njena smrt izazvala je ulične proteste u Iranu i snažne međunarodne reakcije. Najmanje četiri osobe su ubijene u Iranu tokom protesta zbog smrti Aminijeve.

Državni sekretar Antoni Blinken je na Tviteru pozvao Teheran da "prekine sistemski progon žena i dozvoli mirne proteste", dodajući da Sjedinjene Države oplakuju Mahsu Amini zajedno sa iranskim narodom.

XS
SM
MD
LG