Dostupni linkovi

Iransko ministarstvo najavljuje zabranu prisustva žena u oglašavanju


Iranske vlasti se sve više obračunavaju sa ženama za koje se smatra da krše zakon koji obavezuje nošenje hidžaba u javnosti.
Iranske vlasti se sve više obračunavaju sa ženama za koje se smatra da krše zakon koji obavezuje nošenje hidžaba u javnosti.

Iransko ministarstvo za usmjeravanje rekla je reklamnim agencijama da je ženama sada prema vladinom pooštravanju takozvanog zakona o hidžabu i čednosti zabranjeno pojavljivanje u reklamama.

Ministarstvo je poslalo pismo agencijama tokom vikenda nakon objavljivanja promotivnog videa kompanije sladoleda Domino na kojem je glumica nosila džemper i obukla dodatne slojeve odjeće dok slike sladoleda bljeskaju na ekranu.

Na kraju reklame nosi zimski kaput i šešir i gricka sladoled.

Vladina agencija je kasnije reklamu nazvala "zločinom" i osudila korištenje glumice rekavši da takvi oglasi vode "promociji nemorala" u društvu.

Taj potez uslijedio je u trenutku kada se vlasti sve više obračunavaju sa ženama za koje se smatra da krše zakon koji obavezuje nošenje hidžaba u javnosti.

Naredba predsjednika Ebrahima Raisija od 5. jula da se provede zakon o hidžabu rezultirala je novom listom ograničenja u pogledu načina na koji se žene mogu oblačiti.

Zloglasne državne patrole za usmjeravanje, ili moralna policija, postale su sve aktivnije i nasilnije u provođenju zakona, a na društvenim mrežama se pojavljuju snimci koji pokazuju kako policajci pritvaraju žene, tjeraju ih u kombije i odvode ih.

Od Raisijeve naredbe, ženama za koje je ocijenjeno da se ne pridržavaju, rečeno je da će im biti zabranjen pristup vladinim kancelarijama, bankama i javnom prevozu.

Kao odgovor na to, aktivisti su pokrenuli kampanju na društvenim mrežama pod hashtagom #no2hijab kako bi pozvali ljude da bojkotuju kompanije koje provode stroga ograničenja.

Dana 12. jula, aktivisti za ženska prava objavili su video snimke na kojima javno skidaju veo kako bi se poklopili s državnim danom hidžaba i čednosti.

Hidžab je prvi put postao obavezan u javnosti za iranske žene i djevojčice starije od devet godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Mnoge Iranke su se godinama oglušavale na pravilo u znak protesta i pomjerile granice onoga što zvaničnici kažu da je prihvatljiva odjeća.

XS
SM
MD
LG