Dostupni linkovi

Tramp: Napašćemo 52 iranske mete, ako Iran napadne Amerikance


Donald Tramp
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će pogoditi 52 cilja u Iranu i to "vrlo jako" ako Iran napadne Amerikance ili američke posede, nakon ubistva Kasema Sulejmanija, preneo je Rojters.

Tramp je na Tviteru napisao da "Iran otvoreno navodi da će napasti američke mete u znak odmazde", dodavši da SAD neće dopustiti pretnje.

"Sjedinjene Države odredile su 52 iranska cilja, neki od njih su od posebnog značaja za Iran i iransku kulturu. Te mete, kao i Iran, bili bi pogođeni vrlo brzo i vrlo jako. Amerika ne želi više pretnji", napisao je predsednik SAD na Tviteru.

Tramp je naveo da je broj meta istovetan broju Amerikanaca koji su oteti u Iranu i 444 dana držani kao taoci, nakon opsade američke ambasade u Teheranu 1979. Tramp nije precizirao na koje mete misli. Pentagon je novinare uputio na Belu kuću za komentare, ali za sada nema komentara.

Donald Tramp je tako reagovao na pretnje generala u Iranskoj revolucionarnoj gardi, koji je takođe precizirao broj meta koje bi Iran ciljao u znak odmazde. General Golamali Abudamzeh rekao je prethodno za iransku novinsku agenciju Tasnim da će Amerikanci biti kažnjeni gde god da su, a jedna od meta napada mogli bi biti američki brodovi, podsećaju agencije.

"Ormuški moreuz je ključna tačka za za Zapad i za američke ratne brodove. Iran je odavno identifikovao vitalne američke mete. Nekih 35 meta u regionu i u Tel Avivu je u našem dometu", prenose agencije reči iranskog generala.

Zarif upozorio Trampa da je gađanje lokaliteta od kulturnog značaja ratni zločin

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je američkog predsednika Donalda Trampa da bi gađanje lokaliteta iranske kulture predstavljalo ratni zločin.

"Nakon što je u petak ozbiljno prekršio" međunarodno pravo ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija u Iraku, gospodin Tramp "preti da će ponovo prekršiti međunarodno pravo", napisao je šef iranske diplomatije na Tviteru.

Antiratni protesti u više američkih gradova

U više američkih gradova održani su protesti se zbog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani.

Demonstranti su se u Vašingtonu okupili u parku Lafajet, naspram Bele kuće. Govornici su tokom protesta tražili od Sjedinjenih Država da se povuku iz Bliskog istoka.

Oko 200 okupljenih ljudi skandiralo je "Prestanite sa bomradovanjem Iraka", „Zaustavite rat“.

Napad na aerodromu u Bagdadu 3. januara, koji je odobrio američki predsednik Donald Tramp, predstavlja najveću eskalaciju u ratu na Bliskom istoku između Irana i SAD i američkih saveznika, posebno Izraela i Saudijske Arabije, navodi agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG