Dostupni linkovi

Ispraćaj Solejmanija i Muhandisa, trodnevna žalost u Iraku


Ispraćaj Solejmanija i Muhandisa u Bagdadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Ispraćaj Solejmanija i Muhandisa u Bagdadu

Uz povike "Smrt Americi" desetine hiljada ljudi marširalo je danas, 4. januara, ulicama Bagdada ispraćajući posmrtne ostatke iranskog vojnog komandanta Kasema Solejmanija, vođe iračke milicije Abu Mahdija al-Muhandisa i drugih ubijenih u američkim vazdušnim udarima u Iraku.

U subotu uveče raketa je pala u blizini Ambasade SAD uunutar dobro obezbeđene Zelene zone u Bagdadu, druge dve rakete su pogodile obližnje predgrađe i još dve su ispaljene na vojnu bazu u Baladu na severu Bagdada, saopštila je iračka vojska. Kako javlja Rojters, niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Zbog bezbedonosno rizika misija NATO i nekoliko zemalja poput Švedske i Nemačke, suspendovale su svoje misije obuke u Iraku do daljnjeg.

"Sigurnost našeg osoblja u Iraku je od najveće važnosti", rekao je vršilac dužnosti portparola NATO Dilan Vajt.

Jučerašnji napad na aerodromu u Bagdadu, koji je odobrio američki predsednik Donald Tramp, predstavlja najveću eskalaciju u ratu na Bliskom istoku između Irana i SAD i američkih saveznika, posebno Izraela i Saudijske Arabije, navodi Rojters.

Diplomatski napori za deeskalacijom

Francuska je krenula u diplomatsku inicijativu kako bi spustila tenzije na Bliskom istoku. Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je 4. januara sa iračkim predsednikom Bahramom Salihom, saopšteno je iz njegove Službe za odnose s javnošću, i obojica su se složili da treba da ostanu u bliskom kontaktu kako bi izbegli eskalacije i tenzije i obezbedili stabilnost u Iraku i regiji.

I ministri spoljnih poslova Kine, Francuske i Nemačke su razgovarali istim povodom 4. januara i poslali takođe poruku da je neophodno spustiti tenzije.

Šef kineske diplomatije Vang Ji razgovarao je sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom i poručio da će Kina igrati konstruktivnu ulogu u održanju mira i bezbednosti u regionu Bliskog istoka i Persijskog zaliva.

Kralj Saudijske Arabije Salman razgovarao je sa iraškim predsednikom kako bi naglasio važnost deeskalacije regionalnih tenzija i podržao stabilnost i bezbednost Iraka, javila je saudijska novinska agencija.

'Identifikovano 35 američkih meta u regiji'

Golamali Abuhamzeh, viši komandant iranske Revolucionarne garde je rekao da će Teheran kazniti Amerikance "gde god su u dometu" i pomenuo mogućnost napada na brodove u Zalivu.

"Hormuški moreuz vitalna je tačka za Zapad i veliki broj američkih razarača i ratnih brodova prolazi kroz njega. Vitalne američke mete u toj regiji identifikovao je Iran pre mnogo vremena. Oko 35 američkih meta, kao i Tel Aviv, u našem su dometu", kazao je iranski general, prenosi Reuters.

Ambasada SAD u Bagdadu je pozvala američke državljane da napuste Irak. Desetine američkih zaposlenika u naftnoj industriji u Basri je napustilo zemlju u petak.

Velika Britanija je takođe pozvala svoje građane u subotu da izbegavaju putovanja u Irak i Iran.

Predsednik Iraka u maršu

U maršu su učestvovali mnogi članovi milicija kojima su Muhandis i Solejmani bili heroji. Mahali su iračkim i zastavama milicija, nosili su portrete obojice vojnih zapovednika i uzvikivali "Ne Izraelu" i "Smrt Americi.

Žena na maršu u Bagdadu
Žena na maršu u Bagdadu

Premijer Iraka Adel Abdul Mahdi i komandant iračke milicije Hadi al-Amiri, bliski iranski saveznik i jedan od najizvesnijih kandidata da zameni Muhandisa, bili su prisutni na maršu. Mahdi je zbog ubistva vojnih zvaničnika proglasio trodnevnu žalost u zemlji.

Procesija je krenula iz Zelene zone u Bagdadu do šiitskog grada Kerbale, a ceo skup završava u Nadžafu, takođe, svetom šiitskom gradu gde će Muhandis i drugi nastradali biti ukopani.

Solejmanijevo telo je prebačeno u jugozapadnu provonciju Irana Huzestan, na granici sa Irakom. U nedelju će biti prebačeno u sveti šiitski grad Mashad, odatle u Teheran i zatim u njegov rodni grad Kerman na jugoistoku zemlje, gde će biti ukopan u utorak, 7. januara, javili su iranski mediji.

Solejmani je bio najistaknutiji vojni komandant Teherana zaslužan za rastući uticaj Irana na Bliskom istoku. Muhandis je bio zamenik komandanta iračkog Narodnih mobilizacijskih snaga (PMF).

PMF je danas saopštio da je u novim vazdušnim udarima nedaleko od kampa Tadži ubijeno šest ljudi, dok su tri osobe ranjene. Isti izvor je najpre naveo da je meta napada bio medicinski konvoj, što su kasnije demantovali, prenosi Rojters.

Iračka državna televizija javila je da su SAD izvele vojne udare, ali je međunarodna koalicija predvođena SAD odbacila svaku umešanost, rekavši da nije izvela nikakve napade kod kampa severno od Bagdada.

XS
SM
MD
LG