Dostupni linkovi

Demonstranti u Iranu zapalili kuću ajatolaha Homeinija


Slika iz videa objavljenog 17. novembra 2022. navodno prikazuje iranske demonstrante kako podmeću požar u porodičnoj kući osnivača islamske republike ajatolaha Ruholaha Homeinija, sada muzeja, u centralnom iranskom gradu Homeinu. 18. novembar 2022.
Slika iz videa objavljenog 17. novembra 2022. navodno prikazuje iranske demonstrante kako podmeću požar u porodičnoj kući osnivača islamske republike ajatolaha Ruholaha Homeinija, sada muzeja, u centralnom iranskom gradu Homeinu. 18. novembar 2022.

Sahrane mladih Iranaca, uključujući i malog dječaka, za koje porodice kažu da su ubijeni u suzbijanju protesta, izazvale su novi val antirežimskih protesta u petak.

Iranski demonstranti zapalili su dom predaka pokojnog osnivača Islamske republike, ajatolaha Ruholaha Homeinija, u centralnom iranskom gradu Homeinu.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da kuća, koja sada služi kao Homeinijev muzej, gori.

Uprkos video snimcima, iranska novinska agencija Tasnim negirala je da je došlo do požara, rekavši da su "vrata historijske kuće otvorena za posjetioce".

Iransko vjersko vodstvo pod ajatolahom Alijem Hameneijem suočava se sa najvećim izazovom od Islamske revolucije 1979. u dvomjesečnim protestima izazvanim smrću Mahse Amini (22).

"Smrt Hameneiju", vikali su demonstranti u drugom videu koji je objavio 1500tasvir.

Protesti u Iranu su počeli 16. septembra, na dan smrti Amini u bolnici, gdje je smeštena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih vjerskih vlasti.

Vlasti su na proteste odgovorile nasilnim razbijanjem, a prema podacima grupa za ljudska prava poginule su 342 osobe, a na hiljade ih je uhapšeno.

Sahrana dječaka povod za proteste

Desetine osoba je u petak pohrlilo u grad Izeh na jugozapadu zemlje na sahranu devetogodišnjeg Kiana Pirfalaka, prema slikama koje je objavila iranska novinska agencija ISNA.

Njegova majka rekla je na pogrebnoj ceremoniji da su Kiana upucale u srijedu snage sigurnosti iako su iranski zvaničnici insistirali da je ubijen u "terorističkom" napadu.

"Čujte od mene kako je došlo do pucnjave, tako da ne mogu da kažu da su je izvršili teroristi, jer lažu", rekla je njegova majka na sahrani.

"Možda su mislili da hoćemo da pucamo ili tako nešto pa su zasuli auto mecima… Policajci u civilu su pucali na moje dijete. To je to."

Ismijavajući zvaničnu verziju događaja, demonstranti su skandirali: "Basij, Sepah - ti si naš ISIS!" prema video snimku koji je objavila norveška grupa Iran Human Rights (IHR).

Basij je provladina paravojna snaga, a Sepah je drugo ime za iransku Revolucionarnu gardu od koje građani strahuju. ISIS je naziv za ekstremističku grupu Islamska država (IS).

Opozicioni mediji sa sjedištem izvan Irana rekli su da je još jedan maloljetnik, Sepehr Maghsoudi, 14, također ubijen u sličnim okolnostima u Izehu u srijedu. Sahrane su više puta postale žarišta za proteste.

Državna televizija je objavila da je ukopano sedam osoba, uključujući i devetogodišnjeg dječaka, dodajući da su ih ubili "teroristi" na motorima.

"Kian Pirfalak (9) i Sepehr Maghsoudi (14) su među najmanje 56 djece koje su ubile iranske snage radeći na gušenju iranske revolucije 2022.", rekao je Hadi Ghaemi, direktor Centra za ljudska prava u Iranu sa sjedištem u New Yorku.

Amnesty International je prošlog mjeseca rekao da su snage sigurnosti ubijale djecu "apsolutno nekažnjeno" u pokušaju da "slome duh otpora među mladima u zemlji i zadrže svoj željezni stisak na vlasti po svaku cijenu".

Iranska omladina i žene su na čelu demonstracija koje su privukle podršku svih dijelova iranskog društva, uključujući studente, poznate ličnosti, sportiste, umjetnike i aktiviste.

Iranski zvaničnici nazvali su proteste "zavjerom" koju su podstaknuli rivali, uključujući Sjedinjene Države i Izrael. Oni su takođe okrivili naoružane grupe i separatiste unutar i izvan zemlje za neka od najgorih krvoprolića tokom demonstracija.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG