Dostupni linkovi

Iran objavio da je uspešno testirao raketu za lansiranje satelita


Satelitski snimak kompanije Maxar prikazuje lansirnu rampu u svemirskom centru Imam Homeini, jugoistočno od Semnana, Iran, u junu.
Satelitski snimak kompanije Maxar prikazuje lansirnu rampu u svemirskom centru Imam Homeini, jugoistočno od Semnana, Iran, u junu.

Iran je u subotu objavio da je izvršio uspešan probni let rakete sposobne da izbaci satelite u svemir, tri meseca nakon što je lansirao satelit uz pomoć Rusije.

Sjedinjene Države su više puta izražavale zabrinutost da bi takva lansiranja mogla da podstaknu iransku tehnologiju balističkih raketa, proširujući se na potencijalnu isporuku nuklearnih bojevih glava, ali Iran insistira da su lansiranja satelita i raketa samo u civilne ili odbrambene svrhe.

Državna televizija je izvestila o "uspešnom suborbitalnom lansiranju satelitskog lansera po imenu Ghaem-100".

"Test leta ovog lansera pomoću vozila na čvrsto gorivo Rafe je uspešno završen", navodi se u saopštenju. Raketa Ghaem-100 proizvedena je od strane vazduhoplovne organizacije Korpusa garde islamske revolucije i to je prvi trostepeni satelitski lanser na čvrsto gorivo u zemlji, dodao je kanal. Ghaem-100 "sposoban je da postavi satelite teške 80 kilograma u orbitu 500 kilometara od površine zemlje", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Iran je uspešno stavio svoj prvi vojni satelit u orbitu u aprilu 2020. godine, što je izazvalo oštru reakciju Vašingtona. U avgustu ove godine Rusija je lansirala još jedan iranski satelit, po imenu Hajam, raketom Sojuz-2.1b sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Iranska svemirska agencija saopštila je da je uređaj konstruisala Rusija pod nadzorom Irana. SAD su tada tvrdile da će Hajam omogućiti "značajne špijunske sposobnosti" i da produbljivanje rusko-iranskog saveza predstavlja "duboku pretnju" svetu.

Iranska svemirska agencija odbacila je te navode, navodeći da je svrha Hajama bila da "nadgleda granice zemlje" i pomogne u upravljanju prirodnim resursima i poljoprivredom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG