Dostupni linkovi

Teheran kaže da će kontrolirati iranski satelit koji lansira Rusija


Iranski satelit nazvan Khayyam bit će poslan u orbitu ruskom raketom Soyuz s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu 9. kolovoza. (fotoarhiva)
Iranski satelit nazvan Khayyam bit će poslan u orbitu ruskom raketom Soyuz s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu 9. kolovoza. (fotoarhiva)

Teheran kaže da će iranski stručnjaci "od prvog dana" kontrolirati iranski satelit koji bi Rusija trebala lansirati sljedeći tjedan, odbacujući izvješća da će ga Moskva prva upotrijebiti za "poboljšanje nadzora nad vojnim ciljevima" u Ukrajini.

"Sve naredbe vezane uz kontrolu i rad ovog satelita provodit će i izdavati od prvog dana i odmah nakon lansiranja iranski stručnjaci smješteni u iranskim svemirskim bazama", izvijestila je Iranska svemirska agencija u priopćenju od 7. kolovoza.

Svemirska letjelica, satelit za daljinsko istraživanje nazvan Khayyam, bit će poslana u orbitu raketom Soyuz s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu 9. kolovoza, prema navodima ruske Državne svemirske korporacije.

U izvješću Washington Posta od 4. kolovoza tvrdi se da Rusija "planira koristiti satelit nekoliko mjeseci ili duže" kako bi pomogla svojim ratnim naporima u Ukrajini prije nego dopusti Iranu da preuzme kontrolu nad njim.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Citirajući anonimne dužnosnike zapadnih obavještajnih službi, izvješće kaže da će satelit pružiti Teheranu "sposobnosti bez presedana, uključujući gotovo kontinuirano praćenje osjetljivih objekata" u Izraelu i u Zaljevu.

Međutim, Iranska svemirska agencija odbacila je te tvrdnje kao "neistinite" i rekla da "nijedna treća zemlja ne može pristupiti informacijama" koje šalje satelit zbog svog "šifriranog algoritma".

Iran je uspješno poslao svoj prvi vojni satelit u orbitu u travnju 2020., nakon čega je uslijedilo lansiranje vojnog izviđačkog satelita Nour-2 u ožujku 2022. godine.

Moskva je prošle godine demantirala izvješće američkih medija da Rusija Iranu namjerava isporučiti napredni satelitski sustav koji će uvelike poboljšati njegove špijunske sposobnosti.

Zapadne vlade brinu da sustavi za lansiranje satelita uključuju tehnologije koje su zamjenjive s onima koje se koriste u balističkim projektilima koji mogu isporučiti nuklearnu bojevu glavu. Iran inzistira na tome da je njegov svemirski program samo u civilne i obrambene svrhe.

XS
SM
MD
LG