Dostupni linkovi

Rusija lansirala iranski satelit


Iranski i ruki vođa Ayatollah Ali Khamenei i Vladimir Putin tokom susreta u Teheranu, 19.jul 2022.

Ruska raketa uspješno je lansirala iranski satelit u svemir 9. augusta, uz zabrinutost američkih zvaničnika da bi ga Moskva mogla iskoristiti za poboljšanje nadzora nad vojnim ciljevima u Ukrajini.

Satelit za daljinsko otkrivanje nazvan Khayyam, lansirala je ruska raketa Soyuz sa kosmodroma Bajkonur u južnom Kazahstanu, u 8 sati i 52 minute po moskovskom vremenu, pokazuje video snimak koji je ruska svemirska agencija emitovala na YouTube-u.

List Washington Post je objavio je prošle sedmice da su američki zvaničnici zabrinuti zbog svemirske saradnje između Rusije i Irana, te da strahuju da će satelit ne samo pomoći Rusiji u Ukrajini, već će Iranu pružiti i "sposobnosti bez presedana" za praćenje potencijalnih vojnih ciljeva u Izraelu i na Srednjem istoku.

Iran kaže da je satelit dizajniran za naučna istraživanja, uključujući praćenje radijacije i okoliša u poljoprivredne svrhe, i da nijedna druga zemlja neće imati pristup informacijama koje prikupi.

Rusija nastoji da produbi svoje veze sa Iranom otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Prošlog mjeseca, predsjednik Rusije Vladimir Putin je posjetio Iran na svom prvom međunarodnom putovanju izvan bivšeg Sovjetskog Saveza od rata.

XS
SM
MD
LG