Dostupni linkovi

Iran podneo svoje predloge za oživljavanje nuklearnog sporazuma


Satelitski snimak navodnog nuklearnog postrojenja Sanjarian, istočno od iranskog glavnog grada Teherana, 31. maj 2021.
Satelitski snimak navodnog nuklearnog postrojenja Sanjarian, istočno od iranskog glavnog grada Teherana, 31. maj 2021.

Iranske vlasti saopštile su u utorak da su uputile u pisanoj formi svoje konačne predloge o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa velikim silama, javila je agencija AP.

Iranska državna agencija u saopštenju od 16. avgusta Irna nije navela detalje predloga, ali je nagovestila da Iran i dalje ne prihvata posredovanje Evropske unije (EU), uprkos upozorenjima da u tom slučaju više neće biti pregovora.

Velike sile čekaju odgovor Teherana na predlog sporazuma koji je 26. jula ponudio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

EU nije još potvrdila da je dobila predlog od Irana.

Kako je prenela agencija Frans pres, šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je u ponedeljak da je njegova zemlja spremna da zaključi dogovor ukoliko njeni predlozi budu prihvaćeni.

Sjedinjene Američke Države su u ponedeljak saopštile da će privatno odgovoriti na "konačni nacrt" teksta EU za spasavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je 15. avgusta da reakcija Vašingtona neće biti javno objavljena, već da će ići direktno Žozepu Borelju. Prajs je takođe rekao da je jedini put ka povratku na sporazum ako Teheran prestane da postavlja "irelevantne zahteve".

Zastoj u razgovorima o sporazumu iz 2015. kojim se ublažavanje sankcija razmenjuje za ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti poslednjih nedelja ustupili su mesto nagoveštajima da je sporazum nadohvat ruke.

Ranije u ponedeljak iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan je pozvao SAD da pokažu fleksibilnost u rešavanju tri preostala pitanja za spas nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, preneo je Rojters.

EU, kao koordinator iranskih nuklearnih pregovora sa svetskim silama, saopštila je prošle nedelje da je iznela "konačan" tekst posle četvorodnevnih indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Vašington je izrazio spremnost da brzo postigne sporazum o obnavljanju sporazuma na osnovu predloga EU.

Iranske vlasti su u petak saopštile da su spremne da prihvate konačni tekst za oživljavanje sporazuma iz 2015. godine.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Iran je nuklearnim sporazumom iz 2015. godine pristao da ograniči svoje obogaćivanje uranijuma pod nadzorom inspektora Ujedinjenih nacija u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Pregovarači iz Irana, Rusije i EU, kao i Sjedinjenih Država, indirektno, nastavili su pregovore o nuklearnom sporazumu Teherana 4. avgusta nakon višemesečnog zastoja u pregovorima.

XS
SM
MD
LG