Dostupni linkovi

Počeli pregovori o spašavanju nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. 


Iransko nuklearno postrojenje Bushehr
Iransko nuklearno postrojenje Bushehr

U Beču su 4. avgusta ponovo počeli pregovori kojima se nastoji spasiti nuklearni sporazum potpisan 2015. godine između Irana i svjetskih sila.

Razgovori su započeli sastankom između glavnog iranskog nuklearnog pregovarača Alija Bagheri Kanija i pregovarača Evropske unije, Enriquea Mora, koordinatora pregovora.

On će biti veza između Kanija i američkog pregovarača, specijalnog izaslanika za Iran Roberta Malleya, jer Iran odbija voditi direktne pregovore sa Sjedinjenim Državama.

Ovi su prvi razgovori od marta kada su zastali pregovori koji su započeli prošle godine o ponovnom uključenju Sjedinjenih Država u sporazum.

Malley je dan ranije rekao da ide u Beč kako bi nastavio pregovore “sa očekivanjima” na umu.

Rekao je da su Sjedinjene Države "spremne na pokušaj dobre vjere da se postigne dogovor", dodajući: "Uskoro će biti jasno je li Iran spreman na isto."

Kani je stavio na Washington teret kompromisa, rekavši da Sjedinjene Države trebaju "pokazati zrelost i ponašati se odgovorno".

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell, podnio je prošlog mjeseca kompromisni prijedlog i pozvao strane da ga prihvate kako bi se izbjegla "opasna nuklearna kriza".

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima 4. avgusta da je sve “manje vremena” da Iran prihvati povratak na sporazum.

Postoji "dogovor na stolu" i Iranci bi ga "trebali prihvatiti", rekao je. "Čuli ste predsjednika kako kaže da nećemo zauvijek čekati da Iran prihvati ovaj dogovor."

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena kaže da podržava povratak sporazumu, uključujući ukidanje ključnih sankcija, ali je odbacila iranski zahtjev da poništi stavljanje Islamske revolucionarne garde na listu kao terorističku organizaciju.

Rafael Grossi, šef agencije Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor, Međunarodne agencije za atomsku energiju upozorio je 2. avgusta da iranski program "napreduje vrlo, vrlo brzo" i "raste u ambiciji i kapacitetu".

Iran je ranije u julu rekao da kamere koje pripadaju Agenciji i koje se nalaze u iranskim postrojenjima neće ponovo biti uključene dok sporazum ne bude postignut.

Iran je 2015. potpisao sporazum sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom. To je omogućilo ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničavanje iranskih nuklearnih programa.

No, bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma u maju 2018., ističući, uz ostalo, da uvjeti nisu dovoljno strogi da spriječe Iran da razvije nuklearno oružje. Trump je također ponovno uveo oštre financijske sankcije Iranu.

Nakon što se Washington povukao, Iran je prekršio ograničenja postavljena u sporazumu i inzistirao je da SAD ukinu sankcije prije nego što se vrati u sporazum.

XS
SM
MD
LG