Dostupni linkovi

EU predviđa 'vrlo brze' odgovore na 'konačni tekst' iranskog nuklearnog sporazuma


Glavni pregovarač EU Enrique Mora (lijevo) sjedi s iranskim nuklearnim pregovaračem Alijem Bagheri Kanijem tokom posljednje runde pregovora u Beču.
Glavni pregovarač EU Enrique Mora (lijevo) sjedi s iranskim nuklearnim pregovaračem Alijem Bagheri Kanijem tokom posljednje runde pregovora u Beču.

Evropska unija(EU) kaže da će Sjedinjene Države i Iran vjerovatno odgovoriti "vrlo brzo" na "konačni tekst" koji se pojavio za oživljavanje osakaćenog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost i koordinator pregovora Josep Borrell rekao je 8. augusta da je nacrt od 25 stranica dostavljen glavnim gradovima radi donošenja odluka o prihvatanju.

"Imamo konačan tekst. Dakle, trenutak je za odluku: da ili ne. I očekujemo da svi učesnici donesu ovu odluku vrlo brzo", rekao je novinarima 9. augusta Peter Stano, Borrelov portparol.

"Nema više prostora za pregovore", rekao je Stano.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da su Sjedinjene Države spremne "brzo zaključiti dogovor" o oživljavanju sporazuma iz 2015. na osnovu prijedloga EU.

Glasnogovornik je rekao da će Washington pričekati da vidi da li se "akcije Teherana poklapaju s njihovim riječima" nakon uzastopnih signala da bi iranski zvaničnici mogli podržati sporazum.

Iran je rekao da razmatra nacrt usred "sveobuhvatnijih razgovora u Teheranu".

Enrique Mora, glavni pregovarač EU, rekao je da je "apsolutno" optimističan u pogledu napretka pregovora.

Iran je 2015. sklopio Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Njemačkom, Britanijom, Rusijom i Kinom. Sporazumom je Iran pristao da ograniči svoje obogaćivanje uranijuma pod nadzorom inspektora UN-a u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Washington se jednostrano povukao iz nuklearnog pakta pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom 2018. Iran je reagirao postupno povlačeći svoje obaveze iz sporazuma, kao što je obogaćivanje uranijuma.

Pregovarači iz Irana, Rusije i EU, kao i Sjedinjenih Država, indirektno, nastavili su pregovore o nuklearnom sporazumu Teherana 4. avgusta nakon višemjesečnog zastoja u pregovorima.

Na osnovu izvještavanja Reutersa

XS
SM
MD
LG