Dostupni linkovi

Iran razbija pozive na bojkot izbora


Iranka prolazi pored predizbornih plakata za parlamentarne izbore u Teheranu, Iran, 27. februara 2024.
Iranka prolazi pored predizbornih plakata za parlamentarne izbore u Teheranu, Iran, 27. februara 2024.

Nekoliko osoba je privedeno u Iranu zbog navodnog pozivanja na bojkot parlamentarnih i izbora za Skupštinu eksperata zakazanih za 1. mart.

Mlada žena je uhapšena 28. februara zbog "protivljenja učešću na izborima" na trgu Valiasr u Teheranu tokom događaja pod nazivom "Slobodna tribina", rekli su svjedoci za Radio Farda RSE.

Rekli su da je žena za koju se procjenjuje da ima 20 godina protestirala pred kamerom državne televizije, simbolično skinuvši maramu i izjavila: "Glasajte ili nemojte glasati, nećemo glasati".

Ulični prodavac, koji tvrdi da je prisustvovao događaju, rekao je da je ženu brzo opkolilo i potom pritvorilo nekoliko pripadnika obezbeđenja nakon što je mahala šalom iznad glave u znak protesta.

Drugi iskazi očevidaca detaljno su govorili o intervenciji dvije policajke, koje su mladu ženu pokrile ogrtačem od čadora, dok su je petorica policajaca nasilno otpratila do kombija.

Žena, opisana kao ofarbane, duge kose i vitke građe, navodno je vikala policajcima da je puste. Snage sigurnosti prisutne na mjestu događaja uputile su upozorenja prolaznicima da ne snimaju hapšenje i da se raziđu.

Izbori za parlament, Medžlis, zakazani su za 1. mart, zajedno sa glasanjem za popunu Skupštine eksperata, pri čemu je većina potencijalnih kandidata već diskvalifikovana.

Mnogi Iranci su rekli da neće glasati na, kako su rekli, "besmislenim" izborima koji će vjerovatno učvrstiti moć tvrdolinijaša u zemlji.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da se izbori u Iranu ne mogu smatrati slobodnim i poštenim.

"Sumnjam da veliki broj Iranaca ne očekuje da će ti izbori biti slobodni i pošteni", rekao je Miller novinarima u State Departmentu 29. februara.

"Kao što vjerovatno već znate, hiljade kandidata su već diskvalificirane u neprozirnom procesu i svijet je odavno znao da iranski politički sistem ima nedemokratski i netransparentan administrativni, pravosudni i izborni sistem."

U provinciji Zapadni Azerbejdžan, šef policije Rahim Jahanbakhsh najavio je hapšenje 50 ljudi odgovornih za upravljanje stranicama na društvenim medijima za koje vlasti kažu da su izazvale nemire u javnosti i obeshrabrile učešće na izborima.

Hapšenja su obavljena u koordinaciji sa pravosudnim organima, iako identiteti pritvorenih ostaju neotkriveni.

Jahanbakhsh je također upozorio da bi se objavljivanje bilo kakvog sadržaja koji se smatra provokativnim na društvenim mrežama smatralo krivičnim djelom.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pokušao je da progura važnost visoke izlaznosti birača na izborima nakon više od godinu dana nemira koji su podstakli rastući skepticizam u pogledu efikasnosti učešća u izbornom procesu.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine, izlaznost birača zabilježena je na povijesno niskom nivou od približno 42,6 posto.

Ugledne ličnosti, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za mir Nargesa Mohamadija, otvoreno su rekli da će bojkotirati izbore, nazivajući ih površnim i unaprijed određenim. Slično tome, Mostafa Tajzadeh, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova, izrazio je svoje odbijanje da glasa, kritizirajući ravnodušnost vrhovnog lidera prema krizi u zemlji.

Ovi izbori također označavaju prvo glasanje od široko rasprostranjenih protesta "Žene, život, sloboda", pokrenutih smrću Mahse Amini 2022. dok je bila u pritvoru policije za moral. Protesti su doveli do žestokog odgovora vlade, uključujući široko rasprostranjena hapšenja, a ubijeno je najmanje 500 demonstranata.

XS
SM
MD
LG