Dostupni linkovi

Brojni istaknuti Iranci pozivaju na bojkot 'insceniranih' izbora


Muškarac i dijete prolaze pored predizbornih plakata parlamentarnih kandidata tokom prvog dana predizborne kampanje u Teheranu 22. februara 2024.
Muškarac i dijete prolaze pored predizbornih plakata parlamentarnih kandidata tokom prvog dana predizborne kampanje u Teheranu 22. februara 2024.

Gotovo 300 političkih, društvenih i kulturnih ličnosti u Iranu javno je osudilo predstojeće parlamentarne izbore i izbore za Skupštinu eksperata, pozivajući ljude da slijede njihov primjer i ne učestvuju u "promišljenom" i "insceniranom" glasanju.

"Polovična pozicija i status institucije izbora" u Iranu "došli su do žalosnije situacije, čak i u odnosu na prethodne izbore", poručila je grupa od 275 ljudi, među kojima su Morteza Alviri, Abdolali Bazargan, Alireza Rajaei, Ali Babachahi, Alireza Alavitabar i Abolfazl Ghadiani u saopštenju od 25. februara.

Izbori za parlament, Medžlis, zakazani su za 1. mart, zajedno sa glasanjem za popunu Skupštine eksperata, pri čemu je većina potencijalnih kandidata već diskvalifikovana.

U saopštenju je naglašen razmjer diskvalifikacija kandidata za 12. krug izbora za Medžlis i navodi se da "zastoj reformi" ukazuje na produbljivanje krize unutar političkog pejzaža zemlje.

Potpisnici su odbacili opravdanja nekih koji kažu da bi Iranci i dalje trebali učestvovati čak i u onom što se smatra pogrešnim izbornim procesom, rekavši da je prethodna politika poticanja učešća po svaku cijenu da se protjeraju lideri islamske republike bila ne samo besplodna, već je ustvari doprinijela održavanju autoritarnosti i političke stagnacije.

Naglašavajući užasno stanje trenutne iranske izborne institucije, aktivisti navode niz preduslova za održavanje pravih, poštenih i zdravih izbora.

To uključuje zahtjeve za slobodom govora, za djelovanje opozicionih stranaka i udruženja, za štampu i medije, te nadzor nezavisnih i nepristrasnih tijela nad izbornim procedurama i ishodima.

Aktivisti su kazali da ti uslovi ne postoje na predstojećim izborima, te stoga "smatraju neophodnim ne učestvovati na predstojećim izborima, koji su jasno osmišljeni protiv suvereniteta javnosti, i ne popustiti u ovoj inscenaciji".

U saopštenju se takođe upozorava da je bez istinskog oživljavanja institucije izbora, stvarno učešće u iranskom političkom procesu "neostvarivo", praveći sumorno poređenje sa sudbinom jezera Urmija, nekada najvećeg jezera na Bliskom istoku, koje se sada smanjilo do jedne desetine svoje originalne veličine.

XS
SM
MD
LG