Dostupni linkovi

Irak gradi novu rafineriju u Kirkuku


Al-Shuaiba naftna rafinerija u Basri na jugu Iraka

Iračko ministarstvo nafte planira izgraditi novu rafineriju u Kirkuku s ukupnim kapacitetom od 75.000 barela dnevno, objavila je u srijedu državna novinska agencija INA.

Takođe će povećatti kapacitet svoje rafinerije Haditha s dva nova pogona, navela je iranska agencija, pozivajući se na državno preduzeće North Rafineries Company.

Oba objava uslijedila je dan nakon što je Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) saopštio 8. marta da je zabranio uvoz ruske nafte i drugih energenata.

To je značajan korak u pojačavanju međunarodnog pritiska na predsjednika Vladimira Putina da zaustavi svoj razorni napad na Ukrajinu.

Kremlj je nakon toga u srijedu objavio da su SAD proglasile ekonomski rat Rusiji i da će Moskva ozbiljno razmisliti o narednim koracima.

Sjedinjene Države nisu vodeći kupac ruske nafte, ali Bajden radi sa saveznicima u Evropi, koji su daleko više zavisni od ruske nafte, da izoluje rusku energetsku ekonomiju i Putina, prenosi Rojters.

Britanija je najavila neposredno prije Bajdenove izjave da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja 2022. godine.

Odluka je uslijedila nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što nije bilo urađeno masovnim sankcijama uvedenim Rusiji.

Prirodni gas iz Rusije čini jednu trećinu evropske potrošnje fosilnog goriva. SAD ne uvozi ruski prirodni gas.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG