Dostupni linkovi

Kurdski korak prema nezavisnosti


U kurdskom autonomnom region u Iraku prebrojavaju se glasovi nakon što su tamošnji stanovnici juče u velikom broju izašli na referendum o nezavisnosti, organizovan uprkos upozorenjima UN-a, SAD, Turske i Irana da će glasanje podgrijati tenzije u regionu.

Nakon što je njemačka novinska agencija Dpa izvjestila kasno sinoć da inicijalni rezultati izborne komisije iz kurdske prijestonice Irbila pokazuju da je 90 posto glasača podržalo nezavisnost, irački premijer Haidar al-Abadi objavio je da neće održati razgovore sa kurdskim liderima o, kako je kazao, "neustavnom referendumu".

Iranski parlament zasjedaće odmah sutra, a u diskusiji o kurdskom referendumu učestvovaće i članovi državnog Vijeća sigurnosti, javila je iranska agencija ISNA.

Predsjednik kurdske regionalne vlade Masud Barzani izjavio je, pak, da je ovo neobavezujuće glasanje prvi korak u dugom procesu pregovaranja o nezavisnosti regiona, koji ima autonomiju od 1991. i igrao je ključnu ulogu u ratu protiv islamskih ekstremista. "Partnerstvo sa Bagdadom je propalo i mi mu se nećemo vratiti", rekao je Barzani prije dva dana na konferenciji za novinare.

Izborna komisija objavila je da je ne referendum izašlo 72 posto, odnosno 3,3 miliona glasača, od njih ukupno 4,58 miliona sa pravom glasa. Preliminarni rezultati očekuju se danas, a konačni 28. septembra, navela je komisija.

(Video: Referendum o nezavinosti, 25. septembar 2017)

Kurdi glasaju o nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Referendum je organizovan u tri provincije koje zvanično čine kurdski autonomni region – Dahuk, Irbil i Sulejmaniji – te nekim susjednim područjima. Ove oblasti uključuju sporne dijelove poput naftom bogatih Kirkuka, Mahmura, Hanakina i Sinjara, nad kojim su kurdski pešmerga borci uspostavili kontrolu boreći se protiv militanata IDIL-a, koji su 2014. okupirali velike dijelove Iraka.

Na listićima je na kurdskom, turskom, arapskom i asirskom bilo pitanje: "Želite li da kurdski region i kurdska područja izvan (Kurdistana) regiona postanu nezavisna država?".

Bagdad je poručio da će se boriti da sačuva jedinstvo Iraka, a to će uključivati i prihode od nafte koji su od vitalnog značaja za ovaj kurdski region na sjeveru Iraka. Irački premijer Al-Abadi rekao je juče da će narediti sigurnosnim snagama "da zaštite građane koji moraju boraviti" u kurdskom regionu. On je naveo da će Bagdad poduzeti "neophodne mjere da zaštiti jedinstvo države", upozorivši da glasanje može odvesti u "etničke podjele, izlažući Iračane "samo Bog zna kakvoj katastrofalnoj opasnosti".

'Slavina je u našim rukama'

Referendumu se protive susjedna Turska i Iran, u kojim živi brojna kurdska manjina, a turska je godinama na svojoj granici vodila rat protiv kurdskih militanata.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Ankara poduzeti "sve mjere" u skladu sa međunarodnim pravom ako referendum o kurdskoj nezavisnosti u Iraku proizvede prijetnje po tursku nacionalnu sigurnost. Ministarstvo je kurdsku regionalnu vladu u Iraku optužilo za prijetnje miru i stabilnosti Iraka i cijelog regiona.

Iran, Turska i Irak održali su vojne vježbe u blizini granice kurdskog regiona
Iran, Turska i Irak održali su vojne vježbe u blizini granice kurdskog regiona

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sinoć je upozorio da će prekinuti cjevovod koji vodi naftu iz kurdskog regiona u Iraku prema ostatku svijeta, kazavši: "Slavina je u našim rukama. Kada je zavrnemo, biće gotovo".

Erdoganov ured saopštio je da je turski predsjednik telefonom razgovarao o zajedničkoj zabrinutosti zbog referenduma i sa iračkim predsjednikom Hassanom Rohanijem, navodeći da će referendum izazvati "haos u regionu".

Irak i Turska počeli su odmah danas vojne vježbe na njihovoj zajedničkoj granici, a iranski šef vojnog štaba major Othman al-Ghanmi rekao je da su dvije zemlje lanisrale vježbe velikog obima, bez više detalja. U dane pred referendum Iran, Turska i Irak održali su takođe vojne vježbe u blizini granice kurdskog regiona.

Bagdad traži granične punktove i aerodrome

UN, SAD i druge zapadne sile saopštile su kako su zabrinute da bi referendum mogao skrenuti pažnju sa rata protiv militanata "Islamske države" (IDIL).

Iz Vašingtona je sinoć kasno poručeno da su američke vlasti "duboko razočarane" što je glasanje održano, te upozoreno da će to "povećati nestabilnost i teškoće za kurdistanski region i njegove stanovnike".

Takođe, šef UN-a Antonio Guterres u Njujorku je rekao da je zabrinut zbog "mogućih destabilizirajućih posljedica" referenduma. On je naveo kako podržava "suverentitet, teritorijalni integritet u jedinstvo Iraka", te pozvao na "institucionalni dijalog i konstruktivni kompromis" Bagdada i kurdskih lidera kako bi riješili međusobne različite stavove.

Iz Moskve je danas poručeno da je protiv kurdske nezavisnosti, navodeći da Rusija podržava teritorijani integritet zemlja u regionu. To je prva reakcija Kremlja na referendum.

"I dalje vjerujemo da je očuvanje teritorijalnog i političkog integriteta država u regionu ključno za održavanje stabilnosti i sigurnosti u regionu i za rješavanje mnogih kritičnih problema u regionu", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema saopštenju iz kabineta iračkog premijera, tamošnja vlada zatražila je od kurdskog regiona da joj prepusti granične punktove i međunarodne aerodrome u tom dijelu Iraka. Druge države pozvane su da se dogovore sa iračkom vladom oko pitanja korištenja aerodroma i granica i da obustave trgovinu naftom sa kurdskim regionalnim vlastima.

*Prema izvještajima AP, AFP, IRIB, Dpa, i Reutersa

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG