Dostupni linkovi

Inzko će nametnuti i rješenja za Mostar?


Inzko i Čović nakon sastanka u Mostaru, Foto: Tina Jelin
Inzko i Čović nakon sastanka u Mostaru, Foto: Tina Jelin
Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko kazao je u ponedjeljak uveče novinarima u Mostaru kako će iskoristiti svoja bonska ovlaštenja ukoliko Mostar do 5.oktobra ne dobije gradonačelnika. Inzko je potvrdio da je spreman na tehničke intervencije mostarskog statuta koje uz ostalo pretpostavljaju tajno glasanje, ali i tzv. prostu većinu u trećem krugu izbornog procesa.

„To su neke od mogućnosti, ali Vijeće za implementaciju mira i ambasadori o tim detaljima se još uvijek nisu bavili.“

Kasno sinoć u sjedištu OHR-a u Mostaru završeni su razgovori koje je sa političkim liderima vodio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, a u vezi deblokade izbora gradonačelnika i donošenja budžeta za 2009. godinu.

Naglasivši kako bi volio da se rješenje za Mostar nađe u Mostaru, a ne u njegovom uredu u Sarajevu, visoki predstavnik je dodao kako odluke koje će donijeti mora pažljivo razmotriti., ali i da neće čekati narednih godinu dana.

„Pitajte me ponovo, oko sredine oktobra. Do tada ću intezivno razmišljati, ako se političari ne dogovore“, kazao je Inzko. Novinarima je ipak potvrdio da će o Mostaru već u petak razgovarati na sjednici PIC-a, na kojoj, kako nezvanično doznajemo, očekuje podršku za djelovanje u Mostaru.

Da će visoki predsatvnik sasvim sigurno uskoro morati morati djelovati, potvrdili su nakon sastanka i predstavnici SDA I HDZBIH. Dok sindikati prijete štrajkom i potpunom blokadom Grada, nakon 30.septembra kada ističe oduka o privremenom finansiranju, političkog dogovora koji bi osigurao budžet i normalno funkcionisanje Mostara, još uvijek nema.

Zijo Hadžiomerović, predsjednik GO SDA:

„Visoki predstavnik je nagovijestio neka rješenja koja će pojednostaviti izborni proces, i to je u ovom trenutku jedino moguće i može rezultirati izborom. Za dogovore je kasno, jer je proslo gotvoo godinu dana.“


Iako u SDA smatraju kako bi tajno glasanje otvorilo prostor suzdržanim vijećnicima opozicije da glasaju, U HDZBIH nisu tog mišljenja. Dragan Čović, predsjednik HDZBIH.

„Ja sam večeras rekao visokom predstavniku, šta bi bilo dobro uraditi.Ako je nekome istekao mandat, a nemamo novog, onda bi tom istom trebali produžiti mandat, rekao je Čović, aludirajući na Ljubu Bešlića, dosadašnjeg gradonačelnika, inače člana HDZBIH:

Čović je ponovio kako Mostar treba ozbiljne izmjene statuta koje se između ostalog odnose i na direktan izbor gradonačelnika. U SDA takođe su za izmjene, ali kako je podvukao Zijo Hadžiomerović, za ponovnu uspostavu šest općina, jer su „čini se one jedino jamstvo jednakopravnosti svih naroda u Mostaru“.

Hrvatske i bošnjačke stranke u Gradskom vijeću ne odustaju od toga da Ljubo Bešlić, odnosno Suad Hasandedić bude gradonačelnik Mostara. Ni nakon 16 sjednica Gradskoga vijeća nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu.

Mostarski gradonačelnik bira se iz reda gradskih vijećnika, dvotrećinskom većinom 24 od 35 vijećnika, odnosno u trećem krugu, natpolovićnom većinom od 18 glasova. Prosta većina bi podrazumijevala izbor kandidata sa većim brojem glasova.

U svim sredinama u BiH, osim Mostara i grada Sarajeva koji je sastavljen od više općina, gradonačelnik se bira direktno na izborima.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG