Dostupni linkovi

Kenjca ili gradonačelnika


Foto: Tina Jelin
Foto: Tina Jelin

U Mostaru su se pojavili plakati podrugljivih poruka, vezani za izbor gradonačelnika. Plakati su nepotpisani, te nije poznato ko stoji iza njih. Iako su lokalni izbori u BiH održani još 5. oktobra prošle godine, Mostar i dalje nema gradonačelnika.

Ured visokog predstavnika, kao vrhovni tumač mostarskog Statuta, zatražio je od političkih stranaka u Gradskom vijeću da hitno ponove postupak izbora mostarskog gradonačelnika. Podsjetimo: u trećem krugu glasanja nijedan od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu, čime je proces vraćen na početak glasanja. Ljiljana Radetić, portparol OHR-a:


„Ono što sada treba da uslijedi jeste da Gradsko vijeće mora ponoviti postupak izbora gradonačelnika, i to mora početi sa novim predlaganjem kandidata. OHR očekuje da se postupak nastavi naredne sedmice i svakako bismo željeli vidjeti da političke stranke ovaj put stave interes građana ispred sopstvenog interesa.“

Kada će sjednica Gradskog vijeća biti sazvana, još uvijek nije poznato. Kolegij stranaka u Vijeću odlučio je da se javno preciziraju imena kandidata, te način izbora – javni ili tajni. U SDP-u i Narodnoj stranci Radom za boljitak, koji su u prvom krugu glasanja imali svoje kandidate, još uvijek razmišljaju da li kandidirati bilo koga, dok su u HDZ-u BiH i SDA jasni: u novi postupak idu ponovno Ljubo Bešlić, aktuelni gradonačelnik i kandidat HDZ-a, odnosno Suad Hasandedić iz SDA. Salem Marić, SDA:


„Mi ostajemo kod stava: i dalje će biti naš kandidat stari kandidat Suad Hasandedić.“

Od Marića doznajemo kako su pregovori sa strankama intenzivirani, ali i da političkog dogovora sa HDZ-om oko izbora prvog čovjeka grada nema, što direktno koči i usvajanje ostalih odluka važnih za funkcionisanje grada u narednom periodu, poput odluke o privremenom finansiranju:

„S HDZ-om nije bilo nikakvih razgovora.“

Foto: Tina Jelin

Dok je izbor prvog čovjeka grada i dalje neizvjestan, nezadovoljstvo građana Mostara raste. Tokom vikenda na više mjesta u Mostaru pojavili su se nepotpisani plakati sa porukama „Kenjca za gradonačelnika.“ Kenjca, u mostarskom žargonu - magarca, danas su prokomentarisali i građani Mostara:

„Znači nastavlja se 439. epizoda izbora gradonačelnika grad Mostara. Vidjeli smo plakate, ali plakati neće promijeniti ništa, po onoj staroj - u Mostaru se uglavnom priča, međutim kada treba nešto da se uradi i da ljudi izađu na ulice, uglavnom se ništa ne desi. “

„Ne znam ko bi bio bolji - kenjac ili gradonačelnik, malo su zamijenjene teze. Ja mislim da su svi građani Mostara zapravo kenjci, s obzirom da znaju da kenjac može dosta da podnese, a mi smo dosta toga s gradonačelnicima podnosili.“

Voditelj Mreže nevladinih organizacija u Mostaru Husein Oručević naglašava kako je krajnje vrijeme da se gradonačelnik u Mostaru bira direktnim izborom. Komentirajući stavove pojedinih stranaka kako je izbor u Gradskom vijeću potreban zbog u ratu promijenjene nacionalne strukture stanovništva, Oručević zaključuje:


„Mi smo robovi nacionalizma, mi smo robovi jedne nacionalne matrice jer niko do danas u gradu Mostaru nije ponudio nikakav program - nikakav program koji bi na neki način govorio o Mostaru, koji bi govorio o ljudima u Mostaru, koji bi kreirao politike, ekonomske, društvene, kulturne i druge za grad Mostar. Mi smo robovi jedne opasne ideologije i opasno je jer kada name ne odgovara koristimo vitalne nacionalne interese, koristimo nacionalističke priče i ideologije da bismo spašavali svoje duboke džepove u koje se i dan-danas stavljaju ogromne količine novca.“

Kolegij stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću trebalo je biti održan u petak kada se očekuje informacija o sazivanju šestog nastavka prve sjednice Gradskog vijeća Mostara.

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG