Dostupni linkovi

Dodik: Ne odustajemo od referenduma


Milorad Dodik i Valentin Inzko
Milorad Dodik i Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, osim što je danas predstavnicima opozicije, predsjedniku Partije demokratskog progresa Mladenu Ivaniću i predsjedniku Demokratske partije Draganu Čaviću, uručio spiskove državne imovine koje je napravio OHR, sastao se u Banjoj Luci i sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom.

Prilikom susreta je istaknuo da bi odbijanje ovlaštenja koja su data visokom predstavniku predstavljalo ozbiljno kršenje kako Dejtonskog mirovnog sporazuma tako i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, saopšteno je iz OHR-a.

"U pitanju su najviši nivoi međunarodnog prava,"
rekao je Inzko dodavši da bi "odbijanje tih osnovnih principa značilo povesti RS na put pravne neizvjesnosti".
Prema Inzkovim riječima do sada nije bilo nijedne odluke visokog predstavnika koja nije provedena, pa tako će biti ispoštovana i posljednja njegova odluka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je ukazao na punu i jednoglasnu podršku međunarodne zajednice produženju mandata međunarodnih sudija i tužilaca u Odjelu za ratne zločine Suda BiH i Tužilaštva BiH.

"Od strategije sukoba ne može biti nikakve koristi,"
kazao je visoki predstavnik.

U toku sastanka Inzko je podsjetio na ranije izjave premijera Dodika u kojima je izrazio opredijeljenost RS-a za punu saradnju s Haškim tribunalom i istakao da se "ta podrška treba dokazati kroz djela".

NE KORISTITI U IZBORNE SVRHE

Inzko je naglasio da bi strategija za rješavanje slučajeva ratnih zločina koju su usvojile bosanskohercegovačke vlasti bila dovedena u pitanje, a mogućnost provođenja istraga i suđenja u slučajevima ratnih zločina oslabljena ako bi se međunarodne sudije i tužioci povukli prije nego što BiH krene s provođenjem dobro pripremljene strategije nacionalizacije.

"Ne mogu prihvatiti mogućnost da bi žrtve morale nanovo proživljavati užase koje su doživjeli zato što bi se suđenja s novim sudijama iznova vodila," rekao je Inzko, dodavši da je jasno da se ulazi u izbornu godinu, ali da se ovo pitanje "ne smije koristiti u tu svrhu".

Dodik je izjavio da je visokom predstavniku saopštio da vlada RS ne namjerava da odustane od namjere da provede referendum na kojem bi građani izrazili svoje mišljenje o nametnutim odlukama visokog predstavnika vezano za nastavak mandata stranih sudija i tužilaca u BiH.

Prije nego što referendum bude raspisan, prema Dodikovim riječima Narodna skupština moraće prići izmjenama Zakona o referendumu RS.

„Prema postojećim odredbama referendum se mora provesti u roku od 30. dana od dana kada odluku o njemu donese entitetski parlament. Odluku NSRS treba potvrditi i Vijeće narod, ali vjerovatno da bi delegati iz reda bošnjačkog narod uložiti veto, zbog čega ćemo morati izmijeniti neke odredbe zakona, ali od referenduma ne odustajemo“, kazao je Dodik.

NEPROMIŠLJENOST

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, nakon susreta sa visokim predstavnikom, izjavio je da će spiskove državne imovine koje je danas dobio dobro proanalizirati:
Mladen Ivanić: Naše je mišljenje da odgovornost o podjeli te imovine treba da bude na domaćim institucijama, da one treba to da rade i da međunarodne institucije u ovaj dio posla ne treba da se neposredno uključuju.

„Naše je mišljenje da odgovornost o podjeli te imovine treba da bude na domaćim institucijama, da one treba to da rade i da međunarodne institucije u ovaj dio posla ne treba da se neposredno uključuju. Uradile su ono, zna se sad o čemu se razgovara, ali dogovor treba da bude postignut. A što se tiče PDP-a, principi dogovora iz Pruda tu nama nisu problematični.“

Predsjednik DP-a Dragan Čavić, komentarišući najave Vlade da će održati referendum, o čemu će se uskoro izjasniti Narodna skupština, ponovio je stav da je to još jedna ujdurma SNSD-a:

„Jedna od njihovih nepromišljenosti koja otvara čitav niz pitanja. I čini mi se da je od njih to jedino razumio član Predsjedništva BiH gospodin Radmanović. Nažalost, ali očigledno je da će se u Skupštini voditi vrlo žestoka rasprava. Ja ću reći stav Demokratske partije: ako to pitanje dođe na dnevni red u Skupštini, a doći će na posebnoj sjednici, naš stav je da se isključivo te vrste odluka mogu odnositi na sve odluke visokog predstavnika koje nisu potvrđene odlukama parlamenta.“

Visoki predstavnik tokom posjete Banjoj Luci razgovaraće i sa predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem i banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.
XS
SM
MD
LG