Dostupni linkovi

Inzko oštro kritikovao RS i Dodika


Upravni odbor Vijeća za provedbu mira zasjeda u zgradi institucija BiH u Sarajevu
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira zasjeda u zgradi institucija BiH u Sarajevu
Vijeće za provedbu mira u BiH završava danas dvodnevno zasjedanje, tokom kojeg su članovi Vijeća juče razgovarali sa liderima vodećih političkih stranaka.

Osnova za razgovore na sjednici Vijeća za provedbu mira bili su propali butmirski sastanci o ponuđenom američko-evropskom paketu ustavnih promjena za BiH i drugi polugodišnji izvještaj koji je visoki predstavnik Valentina Inzko uputio Vijeću sigurnosti UN-a.

Inzko u izvještaju Vijeću sigurnosti UN naveo kako je BiH u proteklih pola godine napravila veoma mali napredak u reformama, a najoštrije kritike upućene su na račun Vlade i Narodne skupštine RS.

Vlada RS, prema Inckovom stavu, stalno napada državne institucije, nadležnosti i zakone, konstatno izaziva autoritet visokog predstavnika i Koordinacionog odbora Vijeća za implementaciju mira. Uz to su prosutni antidejtonsko djelovanje i nacionalistička retorika, naveo je visoki predstavnik.

Državne nadležnosti potkpoavaju se akcijama Vlade RS i NSRS kada je u pitanju ispunjavanje uslova iz Evropskog partnerstva i liberalizacije viznog režima. Zakoni koji su predloženi pred državnim parlamentom iz ovih oblasti oboreni su upravo zbog protivljenja Republike Srpske, navodi se u izvještaju.

Također primijetan je i trend u kome političke partije prihvate zakone u Vijeću ministara a potom ih na jednom ili oba doma Parlamenta BiH obore, što utiče na produktivnost parlamenta.


Dodikove antidejtonske aktivnosti


Poziv premijera RS Milorada Dodika vojnicima srpske nacionalnosti u Oružanim snagama BiH da se vrate iz Gruzije Incko je okarakterisao kao antidejtonske aktivnosti, uz napomenu da „kao premijer RS, nema komandnu odgovornost i ne bi trebalo da se miješa u nadležnosti koje pripadaju isključivo državi.“

Valentin Inzko
Milorad Dodik u izvještaju je oštro kritiziran i zbog izjava o ratnim dešavanjima u BiH.

„Njegove izjave bile su pune provokacija na račun ratnih zločina i maskra, međunarodnih sudija i tužilaca, nelegitimnost BiH i njen opstanak, pozivao je na referendum, također, opisivao je moje odluke kao neustavne, ilegalne i kriminalne.“ - navodi Incko.

Uz navedeno, data je i ocjena kako se odnosi između Srba i Bošnjaka zaoštravaju kad Bošnjaci iz Vijeća naroda RS donose odluku da neće učestvovati u radu tog organa zbog povrede nacionalnog interesa.

Premijer RS tad je zaprijetio da će izbaciti SDA iz vladajuće koalicije tog entiteta, prijetio je i da će ukinuti Vijeće naroda iz entitetskih institucija, jer to nije Daytonska institucija.

Incko je podsjetio i na poništavanje zaključaka NSRS u maju ove godine a koje se odnose na prijenos nadležnosti sa RS na BiH, što je kako se tvrdi, znatno podiglo tenzije u zemlji.

Među opstrukcijama iznijeta je blokada imenovanja Sadika Ahmetovića za ministra sigurnosti BiH, za šte je Incko optužio predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića i stranku kojoj pripada - Savez nezavisnih socijeldemokrata.

Incko se dotakao i podjele pet miliona konvertibilnih medijskim kućama što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog uticaja na njihovu nezavisnost, tim prije što se opozicione stranke žale na nedovoljnu zastupljenost u medijima, kako državnim tako i privatnim.

Visoki predstavnik navodi i kako je 18. septembra morao donijeti odluku za "Elektroprijenos" BiH kako bih spriječio uništenje Elektroprenosa BiH, zbog konstatnog bojkota i opstrukcija iz RS.

Izvještaj visokog predstavnika bi se pred Vijećem sigurnosti UN trebao naći 23.novembra.


Ponovljeni već poznati stavovi političkih lidera


Osim što je pred sobom imalo izvještaj visokog predstavnika, Vijeće za provedbu mira saslušalo je stavove lidera SNSD-a, PDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH, te predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića.

Iznenađenja nije bilo, tako su svi ponovo odbili mogućnost da prihvate američko-evropski paket ustavnih promjena za BiH, ponuđen tokom sastanaka zapadnih diplomata sa stranačkim liderima u oktobru i novembru u Butmiru kod Sarajeva.

Ponovo su se mogle čuti i stalno ponavljane tvrdnje kako Srbi ništa ne prihvataju, kako Bošnjaci traže previše i kako su Hrvati u najlošijem položaju.

Premijer RS i lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo je zaprijetio referendumom u slučaju da visoki predstavnik nametne bilo šta.

Tokom zasjedanja Vijeća za provedbu mira, u srijedu je direktor komunikacija Ureda visokog predstavnika (OHR) Frane Maroević najavio je da je OHR pri kraju popisa državne imovine, te da će listu uskoro predati domaćim institucijama.

Osim o ključnim političkim pitanjima, kakva su ustavne promjene i državna imovina, očekuje se i stav Vijeća za provedbu mira o političkoj krizi u Mostaru, proceduri vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS-a, odredbama koje se odnose na raspodjelu ključnih funkcija u FBiH, budžetu BiH za 2010. godinu, kao i nedavnim pokušajima da se ograniči sloboda medija u BiH, saopšteno je iz Vijeća.
XS
SM
MD
LG