Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik i Čović:Ustavne promjene završena priča


Dragan Čović i Milorad Dodik
U Banjoj Luci su se sastali Milorad Dodik, lider SNSD-a i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, na kojem su razgovarali i o posljednjima potezima visokog predstavnika Valentina Inzka.

Lideri SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović, saopštili su zajednički stav nakon sastanka delegacija dvije partije u Banjoj Luci da je bilo kakav daljnji angažman visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini izlišan i da ne smije da se desi više nijedno nametanje odluke.

Milorad Dodik je kazao da se SNSD protivi nametanju ne samo odluka oko sudija i tužalaca nego i oko Mostara i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, te ponovio stav o referendumu.

„Mi smo upoznali gospodina Čovića da smo odlučni da idemo i pribavimo podršku stavovima koje je Vlada utvrdila na parlamentu i nakon stvaranja tehničkih uslova da se raspiše jedan referendum koji bi u suštini dao odgovor na to da li je ovdje javnost i ljudi podržavaju nametanje rješenja ili ne. A mi smo prije svega protiv bilo kakvog nametanja, a onda naravno i protiv ovakvog bezočnog dodvoravanja Bošnjacima i njihovim političkim zahtjevima koje oni čine", rekao je Dodik.

Dragan Čović je istakao kako je pitanje referenduma stvar Republike Srpske, njenog rukovodstva i srpskog naroda, te da stranci moraju otići iz Bosne i Hercegovine.

„Mi mislimo da je vrijeme spekulacija određenih predstavnika oko BiH, praveći krize u BiH, došao kraj. Ja čestitam danas gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću i mudrosti svih onih koji su ga danas izabrali jer su spriječili da jedan neprincipijelan stav OHR ne zaživi kako je to netko želio uraditi. A mi vrlo jasno zagovaramo da svi predstavnici međunarodne zajednice, u bilo kom dijelu vlasti u BiH, do kraja iduće godine, do ovih općih izbora trebaju omogućiti da građani BiH izaberu one koje žele i da omoguće tim ljudima da obnašaju vlast u BiH, bez bilo kakvog protektorata.“

Dodik i Čović kazali su i da je proces ustavnih promjena završena priča.
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG