Dostupni linkovi

Incko ima podršku za planirane mjere


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najvjerovatnije će se oglasiti u petak povodom objavljivanja zaključaka Narodne skupštine RS. Tog dana će se održati sjednica Vijeća za implementaciju mira u BiH na nivou ambasadora, kada će se znati stav međunarodne zajednice. Kako RSE saznaje u sjedištu EU, Incko ima punu podršku ministara svih zemalja u odlukama koje namjerava donijeti.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu još uvijek nema odluke o zaključcima Narodne skupštine RS o efektima prenosa nadležnosti sa entiteta na državu, koji su proglašeni antidejtonskim i antiustavnim. Visoki predstavnik Valentin Incko danas nije želio da saopšti da li će, kada i koje odluke donijeti u vezi sa ovim zaključcima, naglašavajući da su konsultacije su u toku:
Valentin Inzko


„Znate da su konsultacije u toku i da rješenja sazrijevaju. U toku je sve. Do današnjeg dana sam dobro procjenjivao. Vidjećemo šta će biti sljedećih dana.“

U javnosti su se pojavile spekulacije da je Incko spreman upotrijebiti bonske ovlasti i poništiti sporne zaključke, ali da se tome protivi specijalni predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana, koji nije za tako radikalne poteze.

Radio Slobodna Evropa iz Brisela, međutim, saznaje da Havier Solana u potpunosti podržava Valentina Incka u poslu koji obavlja, te da ostaje pri stavu da su zaključci Narodne skupštine antiustavni i antidejtonski i prema tome neprihvatljivi.

Vrlo jasan stav upućen je iz Velike Britanije, čiji ambasador u Sarajevu Majkl Tejtam za naš program kaže da je svima jasno da zaključci NSRS stvaraju ozbiljne probleme:
Majkl Tejtam


„Ovo je problem koji se mora riješiti. U toku su razgovori kako da to bude učinjeno. Ovosedmični zaključci sa sastanka Vijeća za opšte i vanjske poslove u Luksemburgu izražavaju zabrinutost zbog posljednjih dešavanja koji stavljaju na probu Dejtonski mirovni sporazum. Zaključci jasno navode da cijela EU pruža punu podršku visokom predstavniku i specijalnom predstavniku Valentinu Incku.“

Političari u RS, međutim, ponavljaju da nema potrebe za bilo kakvom intervencijom i u odlukama Narodne skupštine ne vide ništa pogrešno. Predsjednik SDS Mladen Bosić kaže:

„Gospodina Incka bih pozvao da prihvati da je napravljena velika greška davanjem ultimatuma Narodnoj skupštini RS, da ne podlegne daljnjim pritiscima i na neki način zadovoljavanju sujeta i da povlači poteze primjenom bonskih ovlaštenja, ili ukidanje zaključaka NS RS, ili na bilo koji drugi način, jer to sada više nema nikakvog smisla."


U drugom dijelu države, u Federaciji, čuđenje zašto se oklijeva i zbog čega visoki predstavnik i
Ako ne napravi nikakav potez, mislim da je Incko definitivno promašio svoje mjesto i svoju ulogu.
njegova kancelarija oklijevaju pa preduzmu neophodno, odnosno ono što je već najavljeno - poništavanje zaključaka entitetskog Parlamenta. Selim Bešlagić iz SDP ističe da Incko nije trebao postavljati uslove ukoliko nije imao pripremljene i mjere koje će preduzeti:

„Čisto sumnjam da će doći do nekakvih poteza koji bi mogli da budu očekivani, kako je najavljivao. Prema tome, ako ne napravi nikakav potez, mislim da je Incko definitivno promašio svoje mjesto i svoju ulogu. To znači, drugim riječima, da međunarodna zajednica u visokom predstavniku nema nikakvog čovjeka koji bi trebao da realizuje Dejtonski sporazum.“

Neki analitičari procjenjuju da se BiH nalazi u možda najkomplikovanijoj situaciji od završetka rata do danas. Iako mnogi zagovaraju upotrebu bonskih ovlasti, dosadašnja praksa je pokazala da ta vrsta reakcije visokog predstavnika nije uvijek davala dobar rezultat, podsjeća politički analitičar i profesor sarajevskog Univerziteta, Ugo Vlaisavljević:
EU nipošto nije sklona da drži BiH sada kao jednu ovisnu zemlju u kojoj će smjenjivati one ljude koji imaju najviši politički legitimitet.


„Čini mi se da je manevarski prostor Evropske unije sada veoma sužen, jer EU nipošto nije sklona da drži BiH sada kao jednu ovisnu zemlju u kojoj će smjenjivati one ljude koji imaju najviši politički legitimitet. S druge strane, zemlja očevidno ne ide ka integracijama, ne uspijeva, tako da se ne zna šta je gore – ili suviše približiti BiH Evropskoj uniji, a time pretvoriti EU u neku vrstu kolonijalne sile, ili prepustiti Bosnu i Hercegovinu njenim vlastitim, najlegitimnijim predstavnicima vlasti, što, izgleda, vodi ne samo raspadu države, nego čak i konfliktu.“


Bez obzira na potpuno suprotne stavove koji dolaze iz RS i predstavnika međunarodne zajednice, u Briselu ponavljaju da je što prije potrebno naći političko rješenje i kompromis, ako je moguće dogovorom, ukoliko ne - svih 27 ministara EU u potpunosti podržavaju Inzka, a sastavni dio njegovih odgovornosti su i bonske ovlasti.

Više o zaključcima Narodne skupštine i zahtjevu visokog predstavnika da budu poništeni možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG