Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bogdanović: Čekamo odluku MSP i spremni smo za pregovore


Goran Bogdanović
Čekamo odluku MSP i spremni smo da razgovaramo sa svakim – spremni smo da razgovaramo sa Albancima i sa međunarodnom zajednicom. Ne možemo rešavati probleme na terenu, ako nema dijaloga između Srba i Albanaca, rekao je za RSE ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Goran Bogdanović, povodom dve godine od proglašenja nezavisnosti Kosova.

RSE: Koliko dugo još može trajati potpuno pomanjkanje kontakata između Beograda i Prištine?

Bogdanović: Mislim da ovakva situacija ne može dugo trajati i poznato je da Beograd odavno traži dijalog da se problemi koji postoje na prostoru Kosova i Metohije rešavaju na jedan pragmatičan i konstruktivan način.

RSE: Dijalog s kim? Na njemu se stalno insistira bar od strane predstavnika EU.

Bogdanović: Imate poslednji izveštaj Saveta Evrope koji upravo potrvrđuje šta se sve dešava na prostoru Kosova i mislim da što pre moramo sesti za pregovarački sto i rešavati životne probleme, rešavati status Kosova, jer Srbija smatra da status Kosova nije rešen i da je aktuelni momenat posledica pogrešnog pristupa kojim je jednoj, u ovom slučaju albanskoj strani dato sve, a srpskoj je uzeto, i još se traži da Srbija i dalje popušta u celoj toj priči. Znači, mi želimo da što pre sednemo za pregovarački sto i rešavamo te probleme. I to nije nikakva tajna da Srbija svojom pragmatičnom politikom doprinosi stabilizaciji i bezbednosti čitavog Zapadnog Balkana.

RSE: S kim biste u ovom trenutku pregovarali? Pretpostavljam da pregovora neće da bude dok ne bude donesena odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti.

Bogdanović: Mi čekamo, naravno, odluku MSP i spremni smo da razgovaramo sa svakim – spremni smo da razgovaramo sa Albancima i sa međunarodnom zajednicom. Ne možemo rešavati probleme na terenu, ako nema dijaloga između Srba i Albanaca.


Pokazati više konstruktivnosti


RSE: Mnoga pitanja ostaju vrlo osetljiva dve godine nakon proglašenja nezavisnosti i deset nakon završetka rata. Zatvorena su, odnosno ne rešavaju se, a itekako su bitna za obične ljude na obe strane, na primer, pitanje nestalih. Ne mislite li da su to pitanja o kojima treba razgovarati bez obzira na to kako je rešeno pitanje statusa Kosova?

Bogdanović: Što se tiče pitanja nestalih i kidnapovanih sa područja Kosova tu dijalog traje i nikada nije došlo do prekida. Ali, na žalost, ne postoji spremnost još uvek da se pokaže pravo stanje na terenu i jedne i druge strane. Ja ne želim na ovaj način da okrivljujem jednu stranu, a da za drugu kažem da je konstruktivna. Ne, i jedna i druga strana moraju pokazati više konstruktivnosti i da priđu ozbiljnije rešavanju tog problema, jer je apsolutno neprihvatljivo da porodice i posle deset godina još uvek tragaju za svojim nestalima.

RSE: Koliko konstruktivnosti Beograd može pokazati po pitanju severa Kosova, s obzirom da je država suočena i sa predlogom Pitera Fejta o integraciji severa Kosova pod ingerencije vlasti u Prištini?

Bogdanović: Zna se da je naša pozicija bila da probleme treba rešavati dijalogom, ali isto tako smatramo da mediji nisu mesto za takav ozbiljan dijalog, kao što je Fejt i Međunarodna civilna kancelarija izašla sa predlogom ne konstatujući nikoga - ne šaljući taj predlog ni kosovskim Srbima, ni zvaničnom Beogradu.

RSE: Upravo u intervjuu za RSE Piter Fejt je rekao da podržava razgovore o severu Kosova uz konsultacije sa Beogradom. Kako to komentarišete?

Bogdanović: Za nas je kancelarija Pitera Fejta nelegitimna. Mi možemo dole razgovarati sa EU, sa EULEX-om, sa UNMIK-om i sa drugim međunarodnim organizacijama.

* * *
Poslušajte ceo razgovor sa Goranom Bogdanovićem, ministrom za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.
Pročitajte i ovo:
Fejt: Treba rasformirati paralelne strukture
Tači: Kosovo nikada nije bilo bliže EU i NATO-u
Aktuelizovana priča o razmeni teritorija
Plan EU za integraciju severa Kosova
Završena rasprava o Kosovu pred MSP

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG