Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na HTV-u zabranili emisije, goste i Latina


Denis Latin
Nemojte uzimati ništa što dolazi od vodstva HRT-a zdravo za gotovo. Radi se o manipulatorima, kaže u intervjuu za RSE novinar Denis Latin.

Razgovarala: Dinka Jurković

RSE: Novinari HTV-a su protestirali zbog cenzure na javnoj televiziji. Zašto vam je trebalo toliko vremena da dignete svoj glas?

Latin: Svoj glas sam digao već na početku mandata gospođe Hloverke Novak Srzić. Čim je ona imenovana, znao sam što će se dogoditi, imajući u vidu iskustvo iz devedesetih godina. Znao sam da će se ponašati više kao čistačica, nego kao urednica informativnog programa. Znao sam da će masa novinara biti istjerana. Primijetio sam već nakon dvije godine da se nedovoljno bori s korupcijom, ne samo ona, nego cijelo ravnateljstvo HRTV-a. O tome sam prošle godine javno progovorio. U više navrata bi sam financijski kažnjen. Na kraju mi je oduzeta emisija i posebni ugovor koji sam imao za tu emisiju.

Na žalost, novinari HTV-a su dugo šutjeli i trpjeli taj teror. Sada se dogodila ta kap koja je prelila čašu. Na prosvjedu je bilo više od 150 novinara informativnog programa HTV-a i Hrvatskog radija. Govorili smo o cenzuri na taj način da smo zalijepili flastere na usta i mahali bijelim papirima pred vijećnicima HRT-a, pred kompletnim ravnateljstvom i urednicima, pokazujući na taj način da je cenzure bilo dosta, da je bilo dosta zabrane bilo kakvog govora o negativnim događanjima u kući, koja je zapala u probleme kakve nismo imali ni devedesetih godina.

RSE: Bezkompromisno kritizirate medije u Hrvatskoj, prozivate javno krivce, makar oni bili i visoki dužnosnici. Tako ste prozvali i bivšeg premijera Sanadera. Rekli ste da on direktno kontrolira medije. Tko danas kontrolira medije u Hrvatskoj?

Latin: Rekao bih da to nije samo premijer Sanader. Možda je to radio dok je bio na funkciji. Mislim da je tu i strani i domaći kapital, krupni kapital koji se pojavio u Hrvatskoj. S jedne strane tu je i politika, koja ide uz taj krupni kapital. Sada su kod nas na redu predsjednički izbori, pa se već godinu dana iznose razne negativnosti o mandatu premijera Sanadera, pa i stvari koje se tiču predsjednika Mesića.

Zabranjene Latinice


RSE: Mogli ste pretpostaviti da će glavna urednica, Hloverka Novak Srzić, iskoristiti situaciju oko vaše kandidature za predsjednika Hrvatske i stornirati ''Latinicu''. Da li ste svjesno išli u to?
LATIN: Čemu se čuditi, kada glavna urednica, na tome da se ukine Latinica, radi već više od godinu dana. Nije to počelo mojom kandidaturom.

Latin: Radi se više o šali, nego o ozbiljnoj stvari. Svaki urednik informativnog programa u Hrvatskoj treba znati da bez 10.000 potpisa, koji su se nedavno predali u držžavno izborno povjerenstvo, nema pravovaljane kandidature. Prema tome, to je bila dovoljna potvrda o tome da se neću kandidirati i sve bi bilo riješeno. Čemu se čuditi, kada glavna urednica, na tome da se ukine Latinica, radi već više od godinu dana. Nije to počelo mojom kandidaturom. Stvari su se počele događati puno ranije, uvođenjem ponovo zabranjenih gostiju i zabranjenih tema, jednim strašnim pritiskom na mene i redakciju. Iskreno, mislim da je dobro da Latinice proteklih godinu dana nije ni bilo jer to ne bi bila ona Latinica koja je živjela proteklih 16 godina.

RSE: Poznato je da 15 emisija Latinice nikada nije objavljeno? Što je bilo tako ''opasno'' u njima?

Latin: Jedna je bila odmah na početku 1993. godine. Tada su bili zabranjivani ljudi poput Stipe Šuvara. Pamtim emisiju Hajduk-Dinamo o nogometu. Puno tema je devedesetih bilo zabranjivano, ali najgore se počelo događati kada je Hloverka Novak Srzić preuzela vlast 1995. godine, zbog čega sam i otišao na četiri godine sa HTV-a, kada nismo mogli objaviti gotovo nikakvu malo liberalniju temu, kada nismo mogli ni o čemu slobodno razgovarati.


Manipulatori


RSE: Za sebe kažete da ste najnagrađivaniji i najprogonjeniji novinar u Hrvatskoj. Imali ste i jedno vrijeme tjelesnu zaštitu. Da li se osjećate sigurnim u Zagrebu?

Protest radnika HRT-a
Latin:
Osjećam se sigurno i sa običnim ljudima nema problema. Problemi nastaju kada linč započne u politici. Nemam podršku urednika i nekih političkih struktura, kao u emisiji Tuđmanova ostavština, kada je u Saboru počela žestoka rasprava o toj emisiji i kada je predsjednik tadašnjeg Sabora, Vladimir Šeks, rekao da je ta emisija bogohulna. Uz podršku drugih medija, inscenirano je da se zbog te emisije ubio jedan branitelj. Započela je jedna sumanuta hajka na mene i na moju emisiju, koja je trajala nekoliko mjeseci.

Kasnije se razotkrilo da se radilo o tipičnom spinu. Ta emisija je emitirana četiri dana nakon što je uhićen general Gotovina, pa je trebalo prikriti pravi problem i skrenuti pažnju na nešto sasvim drugo. Saopćiti o uhićenju generala Gotovine je bilo bolno i teško za ovu vlast. Trebalo je pažnju skrenuti na mene i moju emisiju, koja je iznosila činjenice koje su manje-više bile svima poznate.

RSE: Od uredništva HTV-a ste dobili ponudu da radite emisiju Otvoreno, ali ste je odbili.
LATIN: Ja bih ih povezao sa onim što se događalo devedesetih na Miloševićevoj i Tuđmanovoj televiziji, kada su se prosipale laži na sve strane.

Latin: Nemojte uzimati ništa što dolazi od vodstva HRT-a zdravo za gotovo. Radi se o manipulatorima. Ja bih ih povezao sa onim što se događalo devedesetih na Miloševićevoj i Tuđmanovoj televiziji, kada su se prosipale laži na sve strane. Nije mi ponuđeno da radim emisiju Otvoreno. Kako bi inače glavna urednica, Hloverka Novak Srzić, u tim svojim emisijama dala evidentnu prednost, o čemu postoji istraživanje, koje će biti objavljeno, jednom predsjedničkom kandidatu, Milanu Bandiću, a sve druge eliminirala.

RSE: Čime se bavite trenutno dok ne radite?

Latin: Pratim situaciju u našim medijima i polako se pripremam za nastavak nekog rada u budućnosti. Borim se za slobodne medije.

RSE: Znate li konkretno što ćete raditi?

Latin: Ne ovisi o meni, već o vodstvu HRT-a, a znate kakvo je.

Denis Latin bio je naš on-line gost. Odgovore na njegova pitanja možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG