Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skandal za skandalom na HRT-u


Vanja Sutlić i Hloverka Novak Srzić
Još se nije stišala ni afera sa splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom koji je prije mjesec dana, u vrlo gledanoj TV emisji Hrvatske televizije 'Nedjeljom u 2' , izjavio kako ni za ljubav kćerke ne bi pristao da mu zet bude Srbin i da Srbi u Hrvatskoj 'trebaju znati gdje im je mjesto', a u središtu novih optužbi našao se sam ravnatelj kuće Vanja Sutlić i glavna urednica Hloverka Novak –Srzić.

Sutliću se pripisuje da je višegodišnju HTV-u dopisnicu iz Beograda Ivanu Dragičević -Veličković nazvao 'četničkom kurvom', a glavna urednica Hloverka Novak-Srzić morala je ovih dana hrvatskoj javnosti još jedanput objašnjavati kako se na njezinoj kući već drugi put našla ustaška zastava. Izvjesili su je, navodno, sinovljevi prijatelji na momačkoj večeri, zbog čega se Novak Srzić – ispričala.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka:

«Policija trenutno ispituje tko je stavio zastavu, ja nisam nikad bio za nikakve represivne mjere, medjutim, potpuno je neprilično da na njezinoj kući visi - ustaška zastava»

Ono za što četvero novinara HTVa optužuje ravnatelja Vanju Sutlića dogodilo se još prije 20-tak mjeseci kad su urednici, kao jednu od sugovornica u HRT-ovoj humanitarnoj emisiji za Petrovu bolnicu u Zgrebu, željeli pozvati i kolegicu Ivanu Dragičević –Veličković jer je i sama u toj bolnici čuvala trudnoću.

Sutlić tvrdi da je u pitanju kleveta


Prema iskazima novinara, Sutlić se tome suprotstavio i u žestokoj prepirci s urednicima nazvao Ivanu tako neprimjernim riječima što je jučer na press konferenciji kategorički negirao.

«Pravi je zločin da četevero novinara, čija je dužnost izvještavati javnost prvodobno i istinito i u skladu s najvišim društvenim vrijednostima, 20 mjeseci uskraćuje informaciju cjelokupnoj hrvatskoj javnosti da HRT vodi navodni šovinist. To svjedoči o 'uvjerljivosti' ove optužbe«

Prozvani novinari pojašnjavaju da sa sakandalom nisu odmah izišli u javnost zbog ondasnjeg osjetljivog zdravstvenog stanja same Dragičević – Veličković,a kad ih je prije nekoliko dana o tome zapitao urednik internetskog portala Index svi su odreda ustvrdili da je ravnatelj Sutlić takvu uvredu izrekao. Protiv njih je pokrenut disciplinski postupak pa nam je jedan od njih Robert Zuber samo kratko kazao:

«Meni je ovog trenutka teško išta izgovoriti o tom slučaju s obzirom na činjenicu da je unutar kuće trenutno pokrenut postupak protiv nas četvero s intencijom da se može dogoditi i kazna izvanrednog otkaza. Ja samo mogu potvrditi da oni koji me poznaju znaju da ne bih riskirao niti svoju obitelj ni egzistenciju izlazeći s nečim što je neistina.»

Novinarka će tužiti ravnatelja


Ravnatelj Sutlić tvrdi da riječi o kleveti na njegov račun zbog čega će pokrenuti kazneni postupak,ali i sam ce završiti na sudu jer protiv njega sudski postupak zbog teške uvrede najavljuje i sama Ivana Dragičević –Veličković:

«Ja takve riječi mogu nazvati samo pravim imenom, a to su -šovinizam i primitivizam tako da ću odgovor uistinu naći na sudu, a na ravnatelju je da dokazuje svoju nevinost.»

Ivana Dragičević-Veličkovic se prije nepune dvije godine vratila iz Beograda gdje je 4 godine bila dopisnica Hrvatske radio televizije, suprug joj je Srbin. No, njezini kolege vjeruju da je njezina kalvarija na Hrvatskoj televiziji započela zapravo zbog jednog e-maila kojeg je pod naslovom 'nešto za razmišljanje i raspravu' uputila u to vrijeme kolegama i u njemu izrazila zgražanje što je jedan od pripadnika mafijaških klanova ubijen i izdahnuo na rukama svoje djevojke, HTVove novinarke Ivane Sikić i što se uz razne mutne poslove vezivalo i ime supruga istaknute HTVove novinarke Dijane Čuljak.

Predsjednik televizijskog ogranka Hrvatskog novinarskog društva Nikola Kristić:

«Jer, zbog tog internog maila u kojem se ona samo pita 'ima li mafije na HRT-u?' , dakle ona nije to tvrdila ,ona se pitala, ali napad na nju je bio strašan.»

Poznato je da je i u šovinističkom ispadu splitskog gradonačelnika glavni ravnatelj HRT-a prozvao voditelja emisije 'Nedjeljom u dva' Aleksandra Stankovića zbog postavljenog pitanja. Aleksandar Stanković:

«Pitanje je glasilo 'biste li željeli da vam Srbin bude zet', a ravnatelj Sutlić je, govoreći o nastupu Željka Keruma u mojoj emisiji direktno pokušao uvesti cenzuru i rekao da je 'to pitanje zabranjeno' «

Da li je nekom u interesu da baš u ovom trenutku izbiju u javnost sve Hrtove afere ,planira li netko nešto s tom, još uvijek najutjecajnijom i najgledanijom TV kućom u Hrvatskoj, ne znamo, osim da se afera niže na aferu, a jedna od mogućih ,o kojoj ovih dana mediji takodjer pišu, je i navodni ugovor bez natjecaja sa sinom predsjednika Hrvatskog Sabora Antom Bebićem o snimanju triju epizoda serije 'Urota zrinsko-frankpanska'.
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG